ahnel 發表於 2013-3-12 10:40

D800 揮手區

小弟部D3有少少年華老去之感, 近排極之身痕想入多部D800幫吓手~

希望各位師兄, 貼吓相毒毒我, 送我一程~{:6_174:}

jason1969 發表於 2013-3-12 11:01

哇........哇 ....試下Nikon D800E{:8_390:}

ahnel 發表於 2013-3-12 11:33

jason1969 發表於 2013-3-12 11:01 static/image/common/back.gif
哇........哇 ....試下Nikon D800E

D800E同D800好以差幾千蚊喎, 同埋moire effect會唔會好勁呢, 有冇師兄親身體驗過~

jason1969 發表於 2013-3-12 12:17

ahnel 發表於 2013-3-12 11:33 static/image/common/back.gif
D800E同D800好以差幾千蚊喎, 同埋moire effect會唔會好勁呢, 有冇師兄親身體驗過~ ...

我都係5DM3用家, 睇下 D800 vs D800E
http://www.kenrockwell.com/nikon/d800/vs-d800e.htm

edhuen 發表於 2013-3-12 14:00

版主, 我過年前買D800, 現金價HKD20500, 現在應該低過HKD20000, 此機性能不用多說, 網上已有太多review, 實際用落比我之前的D7000優勝很多, 但因像數太高, ISO表現可能比D3差(我無用過D3只是估計), 對鏡頭和技術的要求亦較高. 但後制空間很大, 一些過曝或唔夠光的相都可以完全救回. 拍完再crop對照片質數影響亦不大.

以上只是我這個新手的入門看法並加劣作一張

ahnel 發表於 2013-3-12 14:17

edhuen 發表於 2013-3-12 14:00 static/image/common/back.gif
版主, 我過年前買D800, 現金價HKD20500, 現在應該低過HKD20000, 此機性能不用多說, 網上已有太多review, 實 ...

乾草地o既detail 好毒~{:6_181:}

bigair 發表於 2013-3-12 17:21

D800一定要買E, 一定無買錯,個種清晣度真係一個字「毒」{:6_222:}

lego_cyris 發表於 2013-3-12 17:37

嘩,要遠離此毒 Post {:6_241:}

mike384 發表於 2013-3-12 18:00

買得D800 ,都係有要求, D800E啦~~~
如果好似我呢D冇乜要求的, 傻瓜機D600就夠了~~~

ahnel 發表於 2013-3-12 18:20

lego_cyris 發表於 2013-3-12 17:37 static/image/common/back.gif
嘩,要遠離此毒 Post

lego兄你用開Sony, 應該有抗毒性喎~{:6_134:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: D800 揮手區

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。