uchifong 發表於 2013-3-10 15:25

一次過滿足3個願望之~~105 開箱~~~~~

well....前一日賣走左部舊dac 收返幾千蚊.......所以昨天就去入左部105做填房~~~~搵佢ge原因有幾個:
1) 原本的dac賣左...咁部htpc 變左冇dac....105 份dac 又可以usb in 玩cas 所以
2) 舊的入門級cdp(cec 3003) 讀碟上有d問題...需要換機........105 播cd都叫不太差....我本人要求唔高的...所以佢又中
3) 我av system中最弱係bdp部份...用緊大陸傑科....一直都心cc想升級.......綜合上面2點......似乎只有105可滿足..咁即係要升級105了

以上升級價錢都係個考慮因素........首先:如果分開買 dac, cdp, bdp.....即約5k + 5k + 4k....可能都要花14000~15000左右先有差不多的效果....e+用11000不到ge價錢就攪掂似乎是化算的........而且bdp部份基本上都唔使心cc再升級了(已經夠晒虛榮了...哈哈)~~~請看圖及加我分吧~~~hehe

另外....開機試左下......
1) cd部份
播歌上第一個感覺就係分析力幾高....整體上還是不錯的..沒有比我舊的系統差.......比我的舊cdp要好一點......致於水準有幾高ma...呢個不確定...因為小弟好少聽d高級野....冇比較...所以好難講......不過最少都比入門級cdp要好的....
2) dac部份
由於放部舊dac 連usb線都跟機走埋.......所以e+冇線用....試唔到~~
3) bd播放部份(播左一段仔batman最新一集)
畫面上係sharp左d..&立體左d.......不過相比畫面..似乎音效提升更加明顯......surround音效明顯強左(由於估計105的解碼會比818的好...所以測試是set由bdp 解碼的)

呢個係新開機20幾分鐘我對105的感想(都叫冇買錯咁la)....所有線材都係原裝.....罷放等完全沒有理...但求有位放及開到機就算~~~所以以後執正晒d線,位置及run in等之後可能會更加好的~~~.....我本人就唔係好識用詞去形容部機...以上全部都係我個人對部機初步的感覺....有錯千萬莫怪及唔好打臉~~~

Felis 發表於 2013-3-10 15:27

{:6_193:} {:6_193:}

kairiip 發表於 2013-3-10 15:29

恭喜師兄.正.

roychong 發表於 2013-3-10 15:38

好機!{:6_193:}

chakat 發表於 2013-3-10 16:06

師兄之前用那部BDP呢?畫面上105應該係數一數二吧!

gikifk 發表於 2013-3-10 16:07

換埋條 PC 和 HDMI 線就{:6_193:}

mankoo米高 發表於 2013-3-10 16:33

出多啲報告吖{:1_351:}

bbq1668 發表於 2013-3-10 16:40

{:6_195:}{:6_195:}

uchifong 發表於 2013-3-10 16:41

chakat 發表於 2013-3-10 16:06 static/image/common/back.gif
師兄之前用那部BDP呢?畫面上105應該係數一數二吧!

傑科~~~大陸的~~......測試的時間是日上....陽光比較猛....所以不太能作準的

HD308 發表於 2013-3-10 17:21

好機, 恭喜師兄 {:6_212:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 一次過滿足3個願望之~~105 開箱~~~~~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。