titus614 發表於 2013-3-9 15:48

葉德嫻 SiNg FoR YoU 2013 ( 第一埸Concert )

Very Good Show...

guly 發表於 2013-3-9 15:57

Very Good. {:6_193:}

titus614 發表於 2013-3-9 17:22

又試下講下我既聽感啦...呢位葉德嫻小姐(Deanie)既唱功我相信都好多人公認係唱得之人, 只係歌曲路線大多五六十年代既人比較多d...琴晩去聽concert既人平均都係四十幾歲至七八十歲既人就反影到...我就ok喜歡㗎, 但我老婆其實一心只係陪我去聽既成份比較多~佢根本冇興趣聽...
去到開場喇..場景沒有好花巧既佈置只有一個圓形舞台加圍邊既奏樂團 & 頭頂幾部電視. 不過之前我聽Deanie接受訪問果時講過呢三場演唱會如無意外應該就係她最後既concert, 而且今次concert重金聘請一班高人去做音響setting...所以我其實好期待既...Deanie今次選擇半唱半Talk show形式演繹...唱一兩首歌又Talk一段時間, 我其實好體諒既...不竟Deanie年紀不輕應該支持唔到連珠式既歌曲演唱, 可能因為禁既原因令聽者更Relax禁欣賞Deanie優秀演繹, 講到場景音色係唔係好d, 其實我唔識比較, 因為我絕對唔係紅館既常客, 加上之前去聽果d都係年青一代既歌手有快歌也有慢歌好難比較, 不過當去到一個環節係一位年青人Solo圍著周邊都係不同冷門既特別樂器, 佢一個人就不停手禁用雙手演奏出好優雅好原野既聲音...果刻我部相機隨著我Relax禁去欣賞concert而一齊進入咗Standby mode達十幾分鐘, 所以冇咩相片影到..節目中重有"叫 Perfect Pitch 神童Anson"同Deanie伴奏; 同倫永亮合唱歌; Deanie學跳"啲嘚"舞 & 同一位叫"Steven Lui 既歌手夾歌...等等都好精采~~
呢次concert入面當然必定有"赤子" ; "明星" & "千億個太陽"等等幾首固定膽啦..Deanie把聲絕對係保證...我現場聽其實比聽CD更有味道, 係用"味道"嚟形容...好有Heart好Touching~用靚聲同老練嚟形容Deanie絶對匹配...到咗End call 之前全個舞台都好多七彩既凡星照射住Deanie落台, 尾段就係唱Eng. song ...正!! 去到尾段都重見到華仔(Andy Lau) & 許志安等人聽到尾~少見...整個演唱會我自己就收貨喇...不過如果可以坐落多幾格影多d靚相就更好...可惜之前就算我俾$買飛, 我"老板"都唔批買最貴果隻...只好聽$380果d啦...講返我老婆~其實一整晚我除咗影相同自我陶醉之外都冇望我老婆點睇呢個concert...原來我出返去紅館門口問佢係咪好悶呀...佢竟然話好有驚喜, 而且佢話原來concert中好多上到中年同年老既聽者都好投入禁喺自己坐位搖動舞起嚟好攪笑呀 !! 最後散場都去到十一點九左右, 大會重有安排幾款特別巴士接載, 其中一架係去天水圍~~啱晒我 !! 不用半個鐘已經返到入元朗巿...琴晚慶祝38婦女節所以喺元朗食埋B仔先返屋企...整晚非常充實~~~超讚!!!

titus614 發表於 2013-3-9 17:27

titus614 發表於 2013-3-9 17:22 static/image/common/back.gif
又試下講下我既聽感啦...呢位葉德嫻小姐(Deanie)既唱功我相信都好多人公認係唱得之人, 只係歌曲路線大多五 ...

經過前兩日失敗既經驗, 今次影葉德嫻Concert 喺調教方面有咗概念直頭純熟晒....一有變數偏光偏暗馬上再微調一下...雖然在其他大師兄面前我果d只係好basic technique, but 在我呢個小學雞初階攝影既要求~我自己收貨喇...! 只係今次我坐半山區, 所遇到既又到第二個難題~~~手震&主體濛!!
前兩日聽Lily我坐頭排位置就算用標準鏡都勉強夠用而且輕d balance d...今次用咗Tamron 70-300 (A005)重要用盡300段距都重差dd, 我已經好努力揸定支鏡, 但當支鏡伸盡果時我對手就不其然禁震起嚟...對比好多師兄用果d大白小白&咩咩長Lens. 我果支鏡加埋機身先係1700~1800g左右...手震唔係呀?? 就係會手震喎...我之前用開M43機身+鏡都只係單反機身or 鏡頭"是但"一樣幾百g禁重點揸都可以好定, 而家揸住支長d既鏡手腕總係"W下W下"鎖唔實...最後竟然比我發現一樣嘢同點揸相機托住會定d...
原來我反而將Auto Focus關掉 and set One Shot模式唔好行AI servo, 全程行Manual反而面部對焦有幫助喎, 我琴晚唸咗成晚點解禁樣反而行manual會好d既,我自己唸可能成年人既Motion冇小朋友禁突變動作大加上我轉咗揸相機手法~用手既"虎口位握住相機同鏡頭接環位再用大脾or 自己肚腩做借力(如果需要教對焦環就用無名指推下推下調教都好方便好就手...) 唸到呢個攪笑既揸法雖然好低能但當係笑料分享下囉...睇下d同我一樣既新手朋友可以分享一下俾佢哋...如果Set好坐定定既話命中率都幾高架㗎...!!

teddyng637 發表於 2013-3-10 00:42

Very Good {:6_193:}{:6_193:}

Monkey 發表於 2013-3-10 00:45

多謝分享{:6_193:}{:6_193:}

jason1969 發表於 2013-3-10 07:17

Good pix {:6_193:}

corolladv 發表於 2013-3-10 08:57

好勁靚C兄{:6_193:}

rcc 發表於 2013-3-10 15:48

Good {:6_193:}

mankoo米高 發表於 2013-3-10 17:15

好有氣氛{:1_351:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 葉德嫻 SiNg FoR YoU 2013 ( 第一埸Concert )

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。