ronan 發表於 2013-3-7 00:51

kwanshing 發表於 2013-3-6 12:44 static/image/common/back.gif
咁klipsch適合配什麼AMP? 請指教~~

個人唔係咁鐘意KLIPSCH

KLIPSCH 用HORN 做高音,HORN 係由大聲公演變出黎,所以HORN 的喇叭會好有大聲公FEEL,所以點解d 人成日話戲院睇演會好有大聲公feel 就係咁解,果種feel 係好金屬,而HORN 的特點係inverse square loss 少,戲院因為大,高音要擴散得好,所以先用horn 做高音,一般屋企唔係咁建議用horn

不過大聲公feel = 戲院feel ,各有各喜愛

我就鐘意onkyo 616 + diali ,diali 的高音好圓滑,又無KEF 咁薄聲,中音會多D ,低音亦都勁過KEF,無論聽歌, 睇演唱會同睇戲都好平衡

不過樓主最好去聯興試下KLIPSCH + ONKYO ,睇下自己各得點先

kwanshing 發表於 2013-3-8 15:41

ronan 發表於 2013-3-7 00:51 static/image/common/back.gif
個人唔係咁鐘意KLIPSCH

KLIPSCH 用HORN 做高音,HORN 係由大聲公演變出黎,所以HORN 的喇叭會好有大聲公 ...

我去左試,我主要都係用來睇戲,味道我唔識分好唔好,不過我覺得都冇乜大問題,但現在問題係818要成9K幾...好貴,如果用717得唔得? 入門預算唔多...買喇叭已經用左好多~~

ronan 發表於 2013-3-8 23:43

kwanshing 發表於 2013-3-8 15:41 static/image/common/back.gif
我去左試,我主要都係用來睇戲,味道我唔識分好唔好,不過我覺得都冇乜大問題,但現在問題係818要成9K幾. ...

Onkyo 717 同818 分別主要是818 power 大d ,即會好力d ,控制力好d,無論地方幾大幾細都好,onkyo 818 都會好聲過717

所以如果日後唔諗住入power amp ,可以考慮818, fortress 價$9380 ,但有95折, 即$8911

但如果日後諗住加power amp ,717 已經可以了,因為717 同818 粒dac 一樣,所以分析力會一樣的

樓主可以試下聽歌,例如蔡琴,例如有d 口水聲,你會發覺好尖好刺耳,同埋人聲會好sharp ,好硬,好唔自然

以前尖沙咀fortress 有哂onkyo amp + klipish 同diali ,樓主可以比較下

mantam121 發表於 2013-3-9 00:56

kwanshing 發表於 2013-3-6 12:44 static/image/common/back.gif
咁klipsch適合配什麼AMP? 請指教~~

一般用Klipsch既都係用黎睇戲多,所以好多師兄都係夾Denon Amp,收番D尖聲得坭,又可以加強爆炸力.

師兄點解一定要用RF82 ? 如果用RF62 or RF52 咪會容易D推.

gikifk 發表於 2013-3-9 08:13

818........................旺角地庫賣緊$7500左右,邊有人會去風澤買甘 x 貴

kwanshing 發表於 2013-3-9 09:00

ronan 發表於 2013-3-8 23:43 static/image/common/back.gif
Onkyo 717 同818 分別主要是818 power 大d ,即會好力d ,控制力好d,無論地方幾大幾細都好,onkyo 818...

冇計...二手收左返來...

bbsai 發表於 2013-3-9 10:38

其實若果為睇戲, 要得到好好既整體上平衡, 其實 FL / FR 會設定為80Hz係最好, 就算speaker低頻更好....
但為聽歌, 低頻既speaker可以話係必須既....

kwanshing 發表於 2013-3-9 10:47

bbsai 發表於 2013-3-9 10:38 static/image/common/back.gif
其實若果為睇戲, 要得到好好既整體上平衡, 其實 FL / FR 會設定為80Hz係最好, 就算speaker低頻更好....
但 ...

其實套Klipsch我係放係廳100%FOR睇戲的,一來我本身冇聽歌興趣就算聽都係聽電話MP3加雞耳筒,相反我細佬係個勁鍾意聽歌的人,佢儲埋勁多CD,佢已經決定左睇套好的HIFI聽歌,所以我地變相可以影音分家,我主要希望配到個AMP用來睇戲,希望得到震撼同電影感...

bbsai 發表於 2013-3-9 11:00

kwanshing 發表於 2013-3-9 10:47 static/image/common/back.gif
其實套Klipsch我係放係廳100%FOR睇戲的,一來我本身冇聽歌興趣就算聽都係聽電話MP3加雞耳筒,相反我細佬 ...

RF-52 - 36Hz-24KHz ± 3dB
RF-62 - 35Hz-24KHz ± 3dB
RF-82 - 33Hz-24KHz ± 3dB

其實RF52比較RF82, 低頻只差3Hz, 加埋佢又易推d, RF52都係個好選擇丫, 都可以諗吓....
{:6_182:}

agnes_b 發表於 2013-3-9 12:07

klipsch 好易推
但616就仲差少少~!!
818會好啲!!當然最好係5010或加後級啦
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 616能配RF-82嗎

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。