c30355 發表於 2013-3-4 00:50

mordaunt short carnival 1 - 後置上天花掛吊請教

各位CHING, 請問一天mordaunt short carnival 1 後置上天花掛吊,可以點做?
附上背後圖片,由於上天花掛吊,不是上在牆上,所以沒有背板上釘,勾不了
謝謝各位幫忙

另外,買了對吊架,但係拼來拼去都好似唔O岩位,求各位請教

jayzhk 發表於 2013-3-4 07:45

我都係用呢隻架,情况同你一樣,但我用螺絲鑽爆隻後置!{:6_183:}

vcom 發表於 2013-3-4 09:24

我都有個四隻carnival 1 做後置,我係將喇叭後面D螺絲鬆開,將平腳螺絲頭用螺絲帽固定在喇叭的掛牆配件與吊架上,最後用喇叭本身的螺絲鑽返入喇叭裡面。希望你明白啦!…最重要係將喇叭後面D螺絲鬆開,就會容易處理。

c30355 發表於 2013-3-5 00:05

jayzhk 發表於 2013-3-4 07:45 static/image/common/back.gif
我都係用呢隻架,情况同你一樣,但我用螺絲鑽爆隻後置!

用螺絲鑽爆隻後置--->即係個喇叭背會有隆?{:8_369:} 可以影將相來參考一下嗎?

c30355 發表於 2013-3-5 00:08

vcom 發表於 2013-3-4 09:24 static/image/common/back.gif
我都有個四隻carnival 1 做後置,我係將喇叭後面D螺絲鬆開,將平腳螺絲頭用螺絲帽固定在喇叭的掛牆配件與吊 ...

是指圖中藍色的螺絲嗎?
方唔方便POST張相學習一下?{:9_428:}

vcom 發表於 2013-3-5 00:14

c30355 發表於 2013-3-5 00:08 static/image/common/back.gif
是指圖中藍色的螺絲嗎?
方唔方便POST張相學習一下?

當然上面藍色框,鬆開螺絲,就可以做野啦!以前用過,現在彼Mirage OMD5取代哂,所以無相。我初初買Carnival 1 都有你面對的問題,結果鬆開就方便用螺絲帽扣實。

c30355 發表於 2013-3-5 00:18

vcom 發表於 2013-3-5 00:14 static/image/common/back.gif
當然上面藍色框,鬆開螺絲,就可以做野啦!以前用過,現在彼Mirage OMD5取代哂,所以無相。我初初買Carnival 1 ...

好,等我試下,之後POST番張相上來, 等第日如果有其他人同我有一樣的疑問時都可以有個參考!!

謝謝你{:9_432:}

gxxrge 發表於 2013-3-6 08:56

vcom 發表於 2013-3-5 00:14 static/image/common/back.gif
當然上面藍色框,鬆開螺絲,就可以做野啦!以前用過,現在彼Mirage OMD5取代哂,所以無相。我初初買Carnival 1 ...

師兄,
我都係OMD-5 x 4, 可否給我后置及后中置, 掛上后既照片。

vcom 發表於 2013-3-6 14:07

gxxrge 發表於 2013-3-6 08:56 static/image/common/back.gif
師兄,
我都係OMD-5 x 4, 可否給我后置及后中置, 掛上后既照片。

後置貼牆的話,當然用跟OMD5來的配件啦!如果無牆,就買喇叭架由天花落黎,就唔駛用跟來的配件。

gxxrge 發表於 2013-3-6 20:38

vcom 發表於 2013-3-6 14:07 static/image/common/back.gif
後置貼牆的話,當然用跟OMD5來的配件啦!如果無牆,就買喇叭架由天花落黎,就唔駛用跟來的配件。 ...

師兄,
你的掛上后既照片?
頁: [1] 2
查看完整版本: mordaunt short carnival 1 - 後置上天花掛吊請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。