Big_McIn 發表於 2013-2-25 04:41

Nikon友花錢買Lightroom只做Raw>jpeg值唔值

Nikon友花錢買Lightroom只做Raw>jpeg值唔值?同jpeg原相和免費ViewNX2比較,睇睇效果。

jpeg原相

lightroom raw>jpeg

viewNX2 raw>jpeg

PP-HK 發表於 2013-2-25 08:37

差唔多, 好似nx仲要sharp少少。

Big_McIn 發表於 2013-2-25 08:53

PP-HK 發表於 2013-2-25 08:37 static/image/common/back.gif
差唔多, 好似nx仲要sharp少少。

PP-HK兄:

睇到有分别,lightroom做散少少,over少少。{:1_352:}

ahnel 發表於 2013-2-25 11:35

用lightroom主要係貪佢處理相片個整合性啫~

moliu 發表於 2013-2-25 12:25

用NC最好,你了解左佢個 workflow後,會有效率又方便

ahnel 發表於 2013-2-25 12:44

moliu 發表於 2013-2-25 12:25 static/image/common/back.gif
用NC最好,你了解左佢個 workflow後,會有效率又方便

無錯, 比起LR相對地平, 千五蚊個有交易, 如果轉NEF檔佢當然係首選~

如果單張NEF要執o既我會用NC~

如果一批NEF要執我會用LR~

rikota50 發表於 2013-2-25 14:05

如果淨睇上面兩張面, viewNX2 Sharp 好多, 如果淨用黎Export, 可以慳返D錢.

Big_McIn 發表於 2013-2-25 14:49

rikota50 發表於 2013-2-25 14:05 static/image/common/back.gif
如果淨睇上面兩張面, viewNX2 Sharp 好多, 如果淨用黎Export, 可以慳返D錢.

尤其是呢句口頭禪:

"Raw 轉jpeg直出"{:6_240:}

sam2004 發表於 2013-2-25 15:34

Big_McIn 發表於 2013-2-25 14:49 static/image/common/back.gif
尤其是呢句口頭禪:

"Raw 轉jpeg直出"

LR 唔用泥調一調...点解用LR呢{:1_338:}

Big_McIn 發表於 2013-2-25 16:06

sam2004 發表於 2013-2-25 15:34 static/image/common/back.gif
LR 唔用泥調一調...点解用LR呢

因為要誇口話:"Raw 轉jpeg直出。"

咁直唔直出就要問心。{:1_333:}
頁: [1] 2
查看完整版本: Nikon友花錢買Lightroom只做Raw>jpeg值唔值

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。