kelvin2517 發表於 2013-2-26 09:30

itoy2008 發表於 2013-2-26 04:47 static/image/common/back.gif
岩岩收工,努力思考中怎樣入jumper;不過買開有隱...想再入多對^.^

ching,唔平喎,一呎都要成四百幾元

依隻比較難整,不過效果應該唔錯

我等佢特價先買

vicchow 發表於 2013-2-26 12:43

這線和Chord Carnival Silver Screen 相似,建議做法:

接法1:
平啲就抽哂蕊出來接, 半尺線做一對jumper,但效果唔及保留原線Teflon皮好。一尺就夠做2對jumpers.

接法2:
如果做高入高出jumper,就半尺線內蕊外表銀線全接焦頭做一條,唔夠均衡但低音狠準勁。所以只可以喇叭線高入高出,要用兩尺線。

接法3:
外表銀線全抽出頭接jumper 負極黑頭,

內蕊去Teflon皮接接jumper 正極紅頭,

40cm線做一對,唔好開哂皮,開10cm左右應該夠抽線頭接蕉頭。 1對喇叭2對jumper 約要3尺線。

我會用接法3, 更有效感受Amazon的特色。

itoy2008 發表於 2013-2-26 19:32

我正是在考慮接法2及3。多謝vicchow資深ching^.^

itoy2008 發表於 2013-2-26 19:34

vicchow 发表于 2013-2-26 12:43static/image/common/back.gif
這線和Chord Carnival Silver Screen 相似,建議做法:

接法1:
平啲就抽哂蕊出來接, 半尺線做一對jumper,但效果唔及保留原線Teflon皮好。一尺就夠做...

但我想問問,這種矩陣斜繞線,去Telfon 皮后,應怎樣扭作一團放入jumper內?thanks^^

itoy2008 發表於 2013-2-26 20:40

kelvin2517 發表於 2013-2-26 09:30 static/image/common/back.gif
ching,唔平喎,一呎都要成四百幾元

依隻比較難整,不過效果應該唔錯

其實DIY真係好貴架。{:6_126:}

zoneaudio 發表於 2013-2-26 20:46

itoy2008 發表於 2013-2-26 20:40 static/image/common/back.gif
其實DIY真係好貴架。

真失禮從來未用過OVER$40-1尺,$400-一尺一定唔講得笑,
等師兄大作{:6_193:}

kelvin2517 發表於 2013-2-26 21:43

zoneaudio 發表於 2013-2-26 20:46 static/image/common/back.gif
真失禮從來未用過OVER$40-1尺,$400-一尺一定唔講得笑,
等師兄大作

依D係線頭線尾先依個價,真係廠家仲貴,所以我無錢玩

不過依隻線要整,都應該係高手所為

zoneaudio 發表於 2013-2-26 21:55

kelvin2517 發表於 2013-2-26 21:43 static/image/common/back.gif
依D係線頭線尾先依個價,真係廠家仲貴,所以我無錢玩

不過依隻線要整,都應該係高手所為 ...

唔係化仲要係線頭線尾!!{:6_199:}
音響真係玩身家呀{:6_192:}

que 發表於 2013-2-27 00:25

好貴 {:6_197:}

我都想換走AQ CV8 JUMPER
不過原廠又買唔起 {:6_209:}

之後一換再換哂佢!!!

vicchow 發表於 2013-2-27 16:45

itoy2008 發表於 2013-2-26 19:34 static/image/common/back.gif
但我想問問,這種矩陣斜繞線,去Telfon 皮后,應怎樣扭作一團放入jumper內?thanks^^ ...

捲埋一齊就得,深入啲就買WBT的鉗用線頭 sleeve, 再鉗實之後入jumper蕉/叉

我通常捲埋就算,jumper太短加線頭 sleeve 或 焊接的影響較明顯。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 又手痕,整條amazon jumper 先

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。