chanwt 發表於 2013-2-22 13:03

SunAudio 2A3

DIY 穩又發作.

繼套水管喇叭後, 現好想砌多部機.
但係唔知點揀.

1/ 胆前級, 可用嚟配對水管喇叭 (Pluto 為有源喇以, 配前級就得). 也可用嚟駁部AV Amp.

2/ 胆合并, 想砌部簡單D, 細火數嚟推d 全頻嗱叭, 主要聽女聲, -- 好想試吓用靚料,靚牛. 好想砌部 SunAudio 2A3.
原本考慮緊砌原廠Kit, 但原來 Reference Audio 話由於日本紙貴, 已經冇嚟香港了. -- 我想都可以原廠定嘅, 但原廠網頁個價係
2007 年, KIT set 都要約HK$15000, 2012 唔知乜價!

3/ local 買料 抄SunAudio 線路! - 但係如想用靚牛, Tango, Tarmura 等 買唔買到呢? 上個ebay 睇過, Tango 牛都話US900 一對輸出,
如果真係d牛牛咁貴, 咁套kit 都唔係天價禾!!另一擔心 clone 原廠線路嘅問題係, 網上流傳一些DIYer 對原廠線路其中一啲
零件數值有懷疑, 又話個vol 線路唔係咁線性等等... 攪到我十五十六..

其實有冇ching 有照完庒線路( 只係提到這張, 唔知有幾原裝) 砌過呢!

+=====================

總括現有以下問題 -
1/ 各位知唔知 原裝套kit 係咪"正"!
2/ 如果自已買料, 的牛可以去邊到source 問呢? -- 靚牛, 今次想試靚嘢, 但如果靚到負擔唔起另計.
3/ 網上的線路堅定流呢? 最好有ching 試過的板本就最fit!

4/ 或者考慮用宝山牛先造, 有需要才再改用靚牛, 咁樣各位ching 有乜睇法呢?

zoneaudio 發表於 2013-2-22 15:07

呢張好似係原裝圖,如果$15000-都出得手就唔好砌la,
香港好多clone機都好有水準,好似有師兄用緊,等師兄們介紹下啦

chanwt 發表於 2013-2-22 19:01

zoneaudio 發表於 2013-2-22 15:07 static/image/common/back.gif
呢張好似係原裝圖,如果$15000-都出得手就唔好砌la,
香港好多clone機都好有水準,好似有師兄用緊,等師兄們 ...

希望多D師兄指教下。

chanwt 發表於 2013-2-24 18:05

今日上網做下research , 看到啲料有啲唔係好明,想問下各位chings .

1/見到這張圖,有D改動,有地方加了電容。我當然唔明,暫時唔理,最睇唔明係
見到佢串多個vol個vol之前。咁有乜用同有乜効果呢?

http://blog.yimg.com/3/LhWDiLN7s5_TSiP3rrlle3wxjRiPV5UBHHbjTb_9VSnWm8QI_dkJig--/49/l/8SSlXCvYEEi7ng.E8Y8Gaw.jpg

另外原裝機都有兩個vol,睇徐sir個blog話係左右分開獨立較大細聲?咁係咪可以用嚟保償環境所做成的編差呢?

2/ 另外也看到一些叫dual cap的電容,用嚟駁隻電感牛,另一張圖片又看見有人裝兩隻三腳的電容。應該係dual cap 了,是嗎?但見這位ching把左邊的一隻串通了。點解會咁嘅?如果係dual cap, 點解要兩隻?如果唔係咁又點解要short 咗佢呢?

http://blog.yimg.com/3/LhWDiLN7s5_TSiP3rrlle3wxjRiPV5UBHHbjTb_9VSnWm8QI_dkJig--/50/l/UTxTr8kh8tlDiaH3SFAqxA.jpg

各位c hing 可否教下我?

chanwt 發表於 2013-2-24 18:29

還有想問吓線路問題!!

如圖!

http://blog.yimg.com/3/LhWDiLN7s5_TSiP3rrlle3wxjRiPV5UBHHbjTb_9VSnWm8QI_dkJig--/83/l/aE8WG9Agg0rRXsRGIOZzvw.jpg

Thx!

zoneaudio 發表於 2013-2-24 20:11

chanwt 發表於 2013-2-24 18:29 static/image/common/back.gif
還有想問吓線路問題!!

如圖!

預多一份零件,量度完電壓先決定用一份定兩份,
一係有師兄做過知道是一份定兩份,我就訂兩份料,
補充,睇另外一張圖日文好似寫住"他CH"咁上下應該兩份,

zoneaudio 發表於 2013-2-24 20:18

chanwt 發表於 2013-2-24 18:05 static/image/common/back.gif
今日上網做下research , 看到啲料有啲唔係好明,想問下各位chings .

1/見到這張圖,有D改動,有地方加了電 ...

多隻VOL是左右聲道平衡用,孖CAP可以當兩隻用,並住當一隻用

chanwt 發表於 2013-3-2 15:40

過去數天都跟richard兄介紹的網頁學習,只看了強放級的計算。還未看有關訉號放大級的計算。
一般都容易follow,說明還算清楚,也有足夠背景資料及計算公式說明。
是一個對初學者很有用的網頁,但看該網頁時一定要手上有份300B的data sheet,否則跟唔到。

現在須然只看了一半,心思思已經想定啲牛。初部計劃是

電源牛 - 290 - 0-290v   這是參考原機設計的值
輸出牛現在可能會揀外瑞典牛試下。

除輸出牛外,其他就打算配寶山牛。

輸出打算用約20w嘅款色,本來睇網頁話選強放管power嘅2倍左右就ok! 即係話3.5W (2A3)
X2 = 7W 就足夠,但上次係寶山問下嘢時,店家提議如果空間及價錢可接受嘅話,可諗20w形號。多啲餘量會好的咁話。也考慮到第日也可拆黎玩300b. ---唔知咁諗啱唔啱呢?

另外也想學人試下分開用燈絲牛及高壓牛。燈絲牛係咪用一隻可以俾晒所有(5支)膽呢!我知應該只要隻牛啱電壓及夠大係得嘅!我係想問,如從減少干擾嘅考慮出法,一隻牛㸱晒係唔係藉得?

燈絲牛的大小可從各膽管資料頁找到,加埋就知到電流輸出要多少?咁要否預大呢?

高壓牛就有啲唔明點預了。是否只看隻整流膽最高輸出電流值去預呢?像我的電路用5u4g 整流膽,最高輸出電流為225mA, 咁係咪隻牛選290-0-290v 250mA 輸出以上就得?

謝謝

zoneaudio 發表於 2013-3-2 17:04

chanwt 發表於 2013-3-2 15:40 static/image/common/back.gif
過去數天都跟richard兄介紹的網頁學習,只看了強放級的計算。還未看有關訉號放大級的計算。
一般都容易foll ...
參考:我用個隻牛
300V-0-300V 300MA+0-5V 3A比高壓整流,
0-2.5V 3A兩組獨立比2A3
0-6.3V 3A兩組獨立比6SN7

ADA 發表於 2013-3-2 17:36

zoneaudio 發表於 2013-3-2 17:04 static/image/common/back.gif
參考:我用個隻牛
300V-0-300V 300MA+0-5V 3A比高壓整流,
0-2.5V 3A兩組獨立比2A3

你隻牛幾錢?
頁: [1] 2
查看完整版本: SunAudio 2A3

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。