louis001 發表於 2013-2-19 19:59

師兄其實可以考慮 818 + cambridgeaudio Minx system
將來升級 cambridgeaudio 的喇叭又可以做環繞聲 唔會浪費
價錢應該岩你畢 我上年年頭幫我朋友整左套 馬仔1602+cambridgeaudioMinx system
唔係講笑 效果真係一的都唔失禮{:6_182:}

朋友屋企

kc2wong 發表於 2013-2-19 21:26

我會選A, modurant short 又唔係大食喇叭, 入門級av amp 都唔會話發揮唔到
而家啲入門級一啲都唔失禮, 616同818都唔會到平同貴級數之分
如果你屋企係四四正正, 喇叭可隨意擺位的話, 己經可以發揮器材的威力
或者喇叭同選擇其中一樣買二手, 就可兩者兼備

maptin1234 發表於 2013-2-19 22:58

我會選儲多d錢一炮過買貴APM+喇叭
肺事轉頭又洗錢再升級!

小仲 發表於 2013-2-20 01:25

真係要選我選A

616應該handle到

但係818+A應該會更好{:6_175:}

P.S. 上得黎76唔係唔over畢直下話...{:6_176:}

bigair 發表於 2013-2-20 02:44

我都問過呢個問題,好喇叭可以用十年八年,好amp都係用三五年,amp技術變得好快

yuppi 發表於 2013-2-20 07:59

A.
前置:Mordaunt-Short Mezzo 2
中置:Mordaunt-Short Mezzo 5
後置:Mordaunt-Short Alumni 2
重低:Mordaunt-Short Aviano 7
AMP : Onkyo TX-NR616

孔明燈 發表於 2013-2-20 09:34

我剛剛也買了一套音響, 一樣出現了樓主的問題, 最後選擇A, 因為喇叭可以玩5-10年, 但AMP基本上只能玩3-5年, 我建議喇叭可以先買貴一點, AMP有$時再升級

ropresident 發表於 2013-2-20 09:47

又可以咁講, 喇叭要換係唔易, 因為喇叭選擇多, 偏向性會較amp大, 要升級出讓就無amp咁易.

LCPD 發表於 2013-2-20 10:24

A餐好!
遲下先換AMP!{:9_426:}
上得76,都唔會好遲先換AMP架喇...{:9_407:}

alan2000 發表於 2013-2-20 10:56

a餐 mezzo 25aviano 7都係該價位代一時之選,要求高,多存點上好點的amp{:6_217:}話說小弟的mezzo 2 文聲下依然平衡細節多音樂感好,cp值很高{:6_218:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 回歸源點....AMP重要還是喇叭重要?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。