frankpoon 發表於 2013-2-21 17:31

不過我仲未買的.

frankpoon 發表於 2013-2-21 17:33

billymud 發表於 2013-2-21 11:50 static/image/common/back.gif
師兄多材多藝,小弟企定定睇你表演。
先用solid wire 囉,data 行快D嘛。 呢D密集connector, 用welding ( ...

請問這是甚麼焊接方法? 可以在家里操作嗎?{:8_365:}

ropresident 發表於 2013-2-21 17:53

frankpoon 發表於 2013-2-21 17:31 static/image/common/back.gif
不過我仲未買的.

請問師兄知唔知幾錢丫?

leojai 發表於 2013-2-22 00:22

billymud 發表於 2013-2-21 15:14 static/image/common/back.gif
師兄係去淘就順便邦小弟淘兩 sets,可乎?

原來我部機沒有SATA頭,我都未必會買

frankpoon 發表於 2013-2-22 14:20

這次唔係接頗線甘簡單, 所以要好小心, 我特別買左條sata線來研究, 搞清楚7+15=22個接點. 再用 "他錶" 重複證實一次.

電源: 共15個接位, 順序3個一組short埋, short好晒後得返5組. 里面接近訊號的一組唔使理, 其他4組要頗線.

訊號: 共7個接位, 公母頭一個對一個接線, 所以訊號這7個位是比較直接及單純.

frankpoon 發表於 2013-2-22 14:29

結果淨買料都去左八舊, 雖然有剩但都要六七舊啦. 6舊水一條SATA線值唔值得真係見人見智.

因為太夜, 只係開好皮同埋整理好插頭的腳, 今晚繼續.

我諗等陣要去買焊接座(不求人), 如果唔係應該搞唔掂.

billymud 發表於 2013-2-22 17:25

frankpoon 發表於 2013-2-21 17:33 static/image/common/back.gif
請問這是甚麼焊接方法? 可以在家里操作嗎?

部機 cheap 野,外國普遍;可試下去淘寶睇有冇。 search "resistance soldering" 啦。
機仔细细,屋企用都方便。。。。但係毛啦啦我唔會買,老细會炸型! {:1_262:}

this's a nice machine that i've used before.... {:1_263:}

billymud 發表於 2013-2-22 17:27

frankpoon 發表於 2013-2-22 14:29 static/image/common/back.gif
結果淨買料都去左八舊, 雖然有剩但都要六七舊啦. 6舊水一條SATA線值唔值得真係見人見智.

因為太夜, 只係開 ...

師兄,你可以少量/分段出讓 some wires喎,why not ?? {:1_343:}
大家玩 high speed SATA cable !

billymud 發表於 2013-2-22 17:28

kenneth_obee 發表於 2013-2-21 17:03 static/image/common/back.gif
乜野係welding (carbon electrode soldering technique)?

師兄,will collect info for u.{:1_262:}
pls see thead #17.

billymud 發表於 2013-2-22 17:29

leojai 發表於 2013-2-22 00:22 static/image/common/back.gif
原來我部機沒有SATA頭,我都未必會買

never mind !! {:1_245:}
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 自摩SATA線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。