billymud 發表於 2013-2-13 01:04

tatchai 發表於 2013-2-13 00:17 static/image/common/back.gif
即係圖中灰線接住"抽頭輸出" (即紅線往插頭LIVE)同來電位既地線係O岩既?
我一路最唔明就係呢個位...
...

示意圖:

zoneaudio 發表於 2013-2-13 09:47

tatchai 發表於 2013-2-13 00:17 static/image/common/back.gif
即係圖中灰線接住"抽頭輸出" (即紅線往插頭LIVE)同來電位既地線係O岩既?
我一路最唔明就係呢個位...
...

無問題,billy師兄已經上左圖,唔該晒

YYSKY 發表於 2013-2-13 13:01

唔係通晒,係有ohm起的,check E類問題係先將它表棒自short 睇睇有幾ohm,再check線路有幾ohm來估計係咪有short咗。

tatchai 發表於 2013-2-13 15:04

zoneaudio 發表於 2013-2-13 09:47 static/image/common/back.gif
無問題,billy師兄已經上左圖,唔該晒

多謝哂ZONE兄, BILLY 兄指教, 又係度學到野 {:6_195:}

tatchai 發表於 2013-2-13 15:06

YYSKY 發表於 2013-2-13 13:01 static/image/common/back.gif
唔係通晒,係有ohm起的,check E類問題係先將它表棒自short 睇睇有幾ohm,再check線路有幾ohm來估計係咪有s ...

SKY 兄,可唔可以講多少少指教下應該點CHECK 呢?

billymud 發表於 2013-2-13 19:44

tatchai 發表於 2013-2-13 15:06 static/image/common/back.gif
SKY 兄,可唔可以講多少少指教下應該點CHECK 呢?

師兄,應該點CHECK 呢?
基本上你個降壓火牛線路如下圖,差不多喇。。。(power on/off switch omitted)

拔離所有電插蘇,在冇電情況下,裸個chech check 他錶,將測量電阻檔打去 X1 果檔

Check 初級200/220v 級先,他筆分別店住圖示 1 及 4,或者 2 及 4,應有讀數如示。係零就短路,係無限大就開路。

再Check 110v級,讀數如下圖。其他同上。

最後,他錶check 圖中 8 及 9兩腳。係接近零就灰士正常,係無限大就灰士開路。

YYSKY 發表於 2013-2-14 04:25

billymud 發表於 2013-2-13 19:44 static/image/common/back.gif
師兄,應該點CHECK 呢?
基本上你個降壓火牛線路如下圖,差不多喇。。。(power on/off switch omitted)

E位師兄解釋祥細正確,不過這個是檢修程序來,忘記咗樓主原本問題所在,

先重複樓主問題:佢只係將110v輸出插座換上美式座,其他無搞過,跟住照例用它表check check發現起ohm擔心有short,所以拆蓋檢查。
先要了解coil用係直流電(它表內電池)時係等同一條導線,由於好長及幼,所以有一定ohm存在的,E個解釋到check蘇座兩腳會通。

正確檢查方法:先未接電源,將它表棒紅黑各插入新換蘇座L N,睇睇ohm數記下,再將紅黑棒自short,自short ohm數=或接近檢查ohm數的話,即表示真正有short,檢查ohm數一定大過自short ohm數的,超過約8 ohm以上都係正常,可以供電試。

YYSKY 發表於 2013-2-14 04:37

補充:
用它表ohm檔檢查電路前都必需先自short試試內部電阻值有幾多,電子它表大多數無零ohm調正的,
新手或未有電學安全認識,切勿帶電檢修。

billymud 發表於 2013-2-14 13:40

電學認識, all roads lead to Rome,不過是個解釋.....{:1_352:}

ADA 發表於 2013-2-14 14:01

其實我好佩服有d師兄完全無電子/電工底子都夠胆搞電器, 尤其事輸入果組 ac 220V都夠胆搞!!!{:1_260:}

我公司有位同事夠胆死同人講... 部機印住12V / 2A, 可以用 24V / 1A 火牛代替 !!! {:1_336:}
佢重理直氣壯咁講 : 電壓高左唔怕, 最怕電流太大唧 !!! {:1_331:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 110V 火牛地線同火線通既?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。