titus614 發表於 2013-2-11 21:50

啱啱轉上FF相機第一次試影...請多多指教(9#加咗D用後感)

請問FF相機唔係viewfinder睇到幾多影禁多架咩...? 點解影出嚟邊緣位濶咗d(相對主體細粒咗既...)

fm31331 發表於 2013-2-11 23:47

好{:6_149:}

corolladv 發表於 2013-2-12 10:31

好正喎 {:6_193:}{:6_195:}

keke323 發表於 2013-2-12 12:47

So Cute {:6_149:}

dd88 發表於 2013-2-12 14:51

very cute{:6_193:}

rcc 發表於 2013-2-12 15:46

Cute Cute {:6_193:}

googleli 發表於 2013-2-15 10:49

公子好靚仔 {:6_193:}

ahnel 發表於 2013-2-15 11:38

新相機影仔仔真開心~{:6_149:}

5D3個viewfinder係100% coverage, 理論上唔會多左D野嫁喎~{:6_141:}

titus614 發表於 2013-2-17 13:35

今次正式攞部新買既單反"5D mark3" 出了戶外實戰了...有少少用後感 !!

唔怪得禁多家長買咗mark3話影小朋友之後都轉返6D , D600 or 無反了...今日帶咗大仔影咗三四個鍾頭只係帶一機一鏡都真係周身散晒...咩完小朋友日用品再加部相機, 有時重要抱住仔仔~~而家"死咗" !! 不過雖然呢D唔係咩靚相只係普通生活照但影出嚟比起以前無反真係SHARP好多命中率高好多...之前話個Viewfinder好似有誤差我明白點解了...因為我之前用M43果隻VF-2係行電子景觀只有好平面電子顯示屏~show出嚟既都係電子screen景物, 而5D mark3係真實鏡身構造用眼正視同側少少望都有少少闊既差異...所以我今日先發現原來以前習慣用左眼對焦但偏右少少望而睇漏咗左面了...hehe !!
另外值得一讚新canon既" Q " Function制真係超好用...好快set到經常在影相之間需要setting既function 例如:白平衡; +/-值; ISO; 預設埸景...等等(重有幾樣嘢可以一個介面選擇晒。。。)

加上支24-70 f/2.8 F2.8光圈盡開散景好SOFT好立體,,, (不過唔係經常用得著F2.8...)
另外支鏡對焦真係超快又寧靜, 好多時我偷影咗仔仔都唔知唔覺,之前聽d師兄話個支鏡既hood偏細, 其實都唔算細呀...今日好彩有佢, 如果唔係我新落地既B+W Filter今日都爆了...整體除咗重量問題之外, 暫時未見到不滿了。。。多謝收看 !!

horace_tsang 發表於 2013-2-22 17:43

小朋友好可愛呢!{:6_195:}
頁: [1]
查看完整版本: 啱啱轉上FF相機第一次試影...請多多指教(9#加咗D用後感)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。