chk119 發表於 2013-2-5 15:34

接駁KEF 3005 + onkyo 818 之後,唔識TURN喇叭, 點算?

之前買左KEF 3005 + onkyo 818 http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=143154

尋日走左去旺角買線, 好CHEAP HK$5-/呎 100呎+ 一條HK$650/ Subwoofer 線 佢收我合共HK$1000-
半夜一點先砌完機及駁線, 同聽左半個鍾 - 張學友 Private Corner . 昨晚8點一路攪到凌晨點半(中間食左半個鍾飯).
叫做攪掂左, 但聲有D問題, D櫃門吱吱聲(我知因為BASS), 我有較, 不過唔識調教,
1) 都唔知個喇叭距離幾多呎(係我耳仔一或係個AMP?)
2) 咩係dB? 點先要加/減?
3) 點先冇吱吱聲?
4) AMP叫我SET Hz, Hz係咩我又唔知!
5) 我個環繞聲喇叭 係屬於叫環繞聲喇叭 定係 環繞聲後置喇叭?(我放係離 SOFA 兩邊角後 2 呎多.)
6) 80Hz(THX) 又係乜鬼野?
7)前中後應該set 幾多Hz ?

仲有多都唔記得啦!{:6_168:}

小仲 發表於 2013-2-5 15:59

用左auto setup一次未?

ultraleo 發表於 2013-2-5 16:29

師姐, 我試吓幫唔幫到妳.

喺由視聽位耳仔到喇叭嘅距離.
dB 係分貝, 係聲音嘅單位. 想準確啲就要用音壓計. 妳可以加加減減, 直到妳覺得啱聼為止. 其實係比較高階嘅setting.

3) 點先冇吱吱聲?
拆咗佢.

amp 要妳set分音頻率crossover. kef3005 可以set 80Hz 試吓. 個十仔都要同樣 set 80Hz. 同一set kef3005都係 set 80Hz.

5) 我個環繞聲喇叭 係屬於叫環繞聲喇叭 定係 環繞聲後置喇叭?(我放係離 SOFA 兩邊角後 2 呎多.)
妳玩5.1就 set環繞聲喇叭, 7.1 或以上先可以set 環繞聲後置喇叭.

LCPD 發表於 2013-2-6 00:48

師姐變左貓女~
小弟都係新手,用616,試下簡單D講,睇下幫唔幫到你。

正常黎講,要在AMP走一次自動音場較正,先可以開始玩喇叭,之後:
1. 跟機有枝試音咪,放在SOFA中間,你耳仔既高度
2.跟住你見到畫面上喇叭會走位,每隻喇叭會出聲
3.走完一次自動音場較正,確定,完成
4.完成之後會有結果,結果會有:距離/配置/DB數字等等...
5.基本上由AMP測試出既距離都正確,除非枝咪放錯位

DB簡單D講較大細聲 : + = 增加音量 / - = 減少音量
加減DB主要係SET番所有音量一致,同一時間到你耳仔,
基本上要音壓計,無就去下載APPS用住先(SPL METER),放在耳仔位置,
測量每一隻喇叭都係75DB

3) 點先冇吱吱聲?
如果唔係壞喇叭,
就應該係個超低音太大聲,震到家中物件所發出既聲音,
超低音: 音量拎去中間,見到有HZ既制的話,如:50HZ,100HZ呢D,就拎到最大
AMP裡面超低音既配置SET 120HZ/最高
AMP裡面超低音既DB SET-10/-9/-8... 一路試到無吱吱聲為止,
其實超低音係有排試,,,

如果係喇叭既HZ,你先試下全部SET 150HZ,試下覺得好唔好聽先,
唔OK就SET 120HZ....100HZ...直至自己滿意為止

後置喇叭 = 環繞喇叭

呢個80Hz(THX),係THX既標準,用得呢個設定,都要有THX喇叭,THX超底音,
THX既環境標準,先叫做合格,簡單D講,呢個設定只可以做參考,
直係可以做到既都幾難
通常書架以上可以SET 80Hz,衛星喇叭都係SET 100HZ~150HZ呢D配置

衛星喇叭通常係SET 100HZ~150HZ

其實要講講唔晒,小弟只係知D基本野,深入D就去呢度搵,希望幫到你! {:6_182:}

AV 影音入門小知識
http://post76.hk/forum.php?mod=forumdisplay&fid=36

mantam121 發表於 2013-2-6 02:22

睇下呢編文章,有詳細講點做auto setup
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=6282&extra=page%3D2

chk119 發表於 2013-2-6 03:54

mantam121 發表於 2013-2-6 02:22 static/image/common/back.gif
睇下呢編文章,有詳細講點做auto setup
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=6282&extr ...

多謝以上四位師兄回覆.{:6_167:}

mantam121師兄, 其實未買機之前我已經搵到依篇好詳細既文章, 但係就係太詳細, 好多我一睇就唔明就冇心機睇, 對我這個新手來講太深而且太復雜.

唔通用音響真係咁煩咁復雜先可以? 冇心機 {:6_147:} 真係唔可以簡單D, 就可以有一般比較好既感覺? (其實我砌完之後, 大部份都OK, 只係BASS 重既時候就會有門既吱吱聲, 我已經將個SURWOOFER 較到 -8dB , 而且放係梳化隔離.)

chk119 發表於 2013-2-6 04:20

LCPD 發表於 2013-2-6 00:48 static/image/common/back.gif
師姐變左貓女~
小弟都係新手,用616,試下簡單D講,睇下幫唔幫到你。

LCPD 師兄: 多謝你的回覆!

1) 己經做過.

2) 會試下.

3) 試過減到-11DB, 不過依然係吱吱聲, 我係BASS HEAD, 我怕冇BASS, 只去到-8DB. 我會再試.

4-7) 我都會再試.

你條LINK我會去睇睇(如果唔太復雜的話. 唔係我懶, 而係問題係太復雜我都唔明, 睇唔落去.)

dpcs 發表於 2013-2-6 07:52

Subwoofer 放在sofa旁,好似要選擇phrase 180度,
放在前置喇叭旁,就最好選擇phrase 0度。
你見subwoofer底部有個phrase制,試吓選擇180度。

LCPD 發表於 2013-2-6 10:27

多謝
版主:rlwk2009
及toysonline兄
加分。{:6_162:}

LCPD 發表於 2013-2-6 10:39

chk119 發表於 2013-2-6 04:20 static/image/common/back.gif
LCPD 師兄: 多謝你的回覆!

1) 己經做過.

睇黎師姐係差呢一步,應該唔難既。

有源超低音箱基本功
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=71307&extra=page%3D1

其實SET超低音,有基本知識之外,
最緊要係不段嘗試,
不段試擺位,+/-DB會點,加大細音量會點,
方向前後左右擺會點,貼牆係咪好D等等...

另外,請問師姐條超低音線係咩牌子?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 接駁KEF 3005 + onkyo 818 之後,唔識TURN喇叭, 點算?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。