liclic 發表於 2013-2-5 16:04

24-70II for sure, F2.8 is better than F4. F4 one is lighter only.

NickHui 發表於 2013-2-6 00:34

titus614 發表於 2013-2-5 10:19 static/image/common/back.gif
我自己既M43鏡入面25/F1.4好滿意, 所以唸返X2後既50/F1.4咋...如果定焦既餘下重有85 & 135不過用起嚟會 ...

兩樣嘢,第一,一係唔買,一買就買50.2,買FF但又用支50.4,幾個月後你又會覺得佢地唔得門當戶對,C忽行又走去換鏡,一入一出盞side錢,橫樹夠$,係買就買最好。第二,我同你差唔多情況&諗法,最終我入咗5D3,85L&1635L,個人認為85L室內無問題,大頭&半身一定OK,至於全身,個人意見無啦啦係屋企影乜鬼全身相呢,諗多咗喇C兄,再加上入完支85L,你隻手唔痕輪到隻腳痕,會心CC走出街影下相。當然,如果買85L,Budget一定突少少,世事豈能盡如人意,添D透支多少在所難免,最緊要玩得開心,過一排你就唔會記得洗左果幾千蚊,但果幾千蚊卻將你珍貴嘅回憶保留一輩子,值得的。
補充少少,我支85L係屋企影全身相係絕對OK,因為我嘅主要拍攝對象係我一歲多D的寶貝女兒,人仔細細無問題,係對焦for小朋友有少少困難,但相信係時間問題,日子有功可以操控自如,兼且搭檔5D3的強勁對焦系統,速度絕對OK。
早排我都好頭痕,家下買咗開心哂,希望少少餘見幚到C兄啦,但咪話唔提你,M43上5D3,操控上應該都幾唔同,努力鑽硏。

NickHui 發表於 2013-2-6 00:55

都係果句,2470係正,但個Outlook真係....一代有氣勢好多,小弟都係因為咁無買到,始終覺得內涵重要,但個樣同樣重要,影相都係因為鍾意靚嘢啫,拎支鏡出到街成支副廠咁,當堂信心都無哂啦,4皮嘢買返來嘅虛榮心都飛走埋,仲影乜鬼,不過我知道好多C兄笨唔認同我呢個睇法,anyway,分享下啫,只係小弟少少意見,無心攻擊用緊2470嘅C兄,唔好見怪。

titus614 發表於 2013-2-6 01:02

NickHui 發表於 2013-2-6 00:34 static/image/common/back.gif
兩樣嘢,第一,一係唔買,一買就買50.2,買FF但又用支50.4,幾個月後你又會覺得佢地唔得門當戶對,C忽行 ...

多謝師兄分享經驗...及完全睇通我既唸法~我會考慮考慮你建議 !!

titus614 發表於 2013-2-6 01:29

NickHui 發表於 2013-2-6 00:55 static/image/common/back.gif
都係果句,2470係正,但個Outlook真係....一代有氣勢好多,小弟都係因為咁無買到,始終覺得內涵重要,但個 ...

師兄又講中埋我現還在掙扎中, 我去咗canon showroom再試清楚24-70 F2.8...感覺24-70果段焦其實對"我"嚟講用得著既只有尾果三分二段(大概40-70果段居多, 如果用$16000 or 加多少少買兩支"L"定焦會唔會好d呢? 我用M43果時都習慣咗定焦加後製Crop相, 而家Full Frame 像素更大寛容性...而且換嚟光圈又可大d...(申報本人絕對係好膚淺愛上淺景深大光圈果類人..) 變焦鏡反而有點唔習慣, 雖然有lock制但又擔心用耐咗個變焦筒又"鬆"咗成日凸出嚟...雖然好多師兄都推介24-70 F2.8, 但還在思慮中~~

ronaldlaw 發表於 2013-2-6 01:43

如果影小朋友,我覺得輕便好重要!
比我會揀6d+24-70/4L+35/1.4L
一支室外,一支室內!
當你又要帶bb車,bb用品再加勁重攝影器材,你既影相意欲會大減!

titus614 發表於 2013-2-6 08:25

ronaldlaw 發表於 2013-2-6 01:43 static/image/common/back.gif
如果影小朋友,我覺得輕便好重要!
比我會揀6d+24-70/4L+35/1.4L
一支室外,一支室內!

因為計輕便既我還會Keep EP-3做副機, 本來都考慮6D & D600 但試過去相機舖 & Showroom 試清楚三部機~在我感覺論睇相mon大d, setting & 測光追焦都係貴d果部5D mark3 強好多...全面d ~換嚟重d代價都要接受!!

NickHui 發表於 2013-2-7 01:46

titus614 發表於 2013-2-6 01:02 static/image/common/back.gif
多謝師兄分享經驗...及完全睇通我既唸法~我會考慮考慮你建議 !!

唔使客氣,上得呢個肚能驅都係你幫下我,我又幫下你咁啫,記得買左之後將你抽嘢放上來大家高興下,記得仲要分享下你D靚相喎。
話樹話,得閒我都將D戰利品放上來等大家替我開心下先,哈哈。

BoNLuI 發表於 2013-2-7 09:14

NickHui 發表於 2013-2-6 00:34 static/image/common/back.gif
兩樣嘢,第一,一係唔買,一買就買50.2,買FF但又用支50.4,幾個月後你又會覺得佢地唔得門當戶對,C忽行 ...

CHING 好毒呀~~ 我鍾意{:6_238:}

PP-HK 發表於 2013-2-7 09:56

titus614 發表於 2013-2-6 01:29 static/image/common/back.gif
師兄又講中埋我現還在掙扎中, 我去咗canon showroom再試清楚24-70 F2.8...感覺24-70果段焦其實對"我"嚟講 ...

呢個情況我之前都掙札過, 但我最後都選擇了買5d3+24-105 kit set。冇揀24-70既原因, 主要當然係價錢, 試想想入kit set只需要26xxx, 扣左24-105當全新拆kit價6,000, 5d3只需要2萬多d, 而且24-105同24-70既差價, 就差唔多夠買入枝小小白is或384, 題材可以多好多。另外, 需要說24-70有2.8光圈景深比24-105淺, 但之前睇過既測試, 差一級光圈既淺景深效果也不是差太遠, 而且24-105多了既70-105焦段, 亦可補償淺景深不足的問題。加上小弟是由apsc upgrade上FF, 景深已淺了一級, 4光圈對我黎講已有唔錯的效果。而且, 24-105還有著輕量化及防震的優勢。當然, 24-70無疑在變形、逆光控制, 以至解像度方面有著絕對的優勢, 雖然24-105已表現唔錯, 只係強中自有強中手而矣。

我會咁諗, 用上17000買24-70一枝優質鏡頭, 但同樣價錢可以買24-105一枝良性鏡頭加一枝70-200/4is既優質鏡頭。我條數就咁計:

17000=優=良+優
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: FF機選擇鏡頭迷惘中...(P.8第79 有d相睇喇...)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。