mantam121 發表於 2013-2-5 18:48

1200Ultra應該同TureEQ-12同級,如果硬要1200Ultra比HRS-12,應該1200Ultra會平均D.{:6_193:}

louis001 發表於 2013-2-5 19:28

mantam121 發表於 2013-2-5 18:48 static/image/common/back.gif
1200Ultra應該同TureEQ-12同級,如果硬要1200Ultra比HRS-12,應該1200Ultra會平均D.

呢度真係考毒 越講越貴 {:6_176:}
不過講真 買隻貴的同好的既十仔 真係有買貴 冇買錯{:6_128:}

tomohiro 發表於 2013-2-5 23:02

小弟仲用緊canton150qx套機嘅十仔,以前用onkyo607上年年中入手818,前置、中置換左audio physics yaraII,surround 同surround back就用返啲canton喇叭.....係時候換十仔啦.....睇戲依家真係無乜氣氛......

好想即刻買.....{:8_362:}

chuwing 發表於 2013-2-5 23:37

tomohiro 發表於 2013-2-5 23:02 static/image/common/back.gif
小弟仲用緊canton150qx套機嘅十仔,以前用onkyo607上年年中入手818,前置、中置換左audio physics yaraII, ...

買SPL1200啦!{:6_193:} 我之前都係用HRS;SPL1200正好多!HRS可以講在同價位超值(咁ge價錢俾到咁多野你)!

bigair 發表於 2013-2-6 02:07

下次再去試音記得自己帶碟,咁就實試到

tomohiro 發表於 2013-2-6 16:38

今日終於試清楚velodyne spl-1200ultra 同 sunfire hrs-12,先講講小弟一D感受先(真係好個人ga ja) 。

1)Sunfire 氣氛好強(我覺得有少少誇張),量大,試tansformer 3o既時候好似成間鋪都成為左戰場一樣,而我聽到有少少唔舒服。
2)Velodyne 速度明顯,快放快收,乾淨,氣氛自然一d,有幾下直頭係突然收哂再出返黎,一層一層咁(老變3 Nest team跳出飛機o個般)。

其實我真係o係低音方面無乜idea,對我黎講兩隻我都鍾意,而暫時決定左velodyne,原因係o係試機時有段小插曲,當時有sales向我講左一個道理,佢話如果你想量多d,你下以set高d個crossover freq. ,咁好多低音會俾左woofer,量自然多左,而佢話好多shop都會set到個crossover 好高,如80Hz-100Hz黎突顯subwoofer既量感,而最後佢話,"量"可以用crossover freq. or volumn黎做,但速度無就係無。

當然,其實小弟最主因係我聽Hrs12有d唔舒服,而velodyne對比下舒服好多同快d,仲有我like佢個outlook多d,最重要係佢有setup mic,方便我呢d無乜時間做setup o既人……

多謝咁多位師兄幫忙,希望我可以快d帶佢返屋企la~~~~{:6_208:}

louis001 發表於 2013-2-6 16:42

tomohiro 發表於 2013-2-6 16:38 static/image/common/back.gif
今日終於試清楚velodyne spl-1200ultra 同 sunfire hrs-12,先講講小弟一D感受先(真係好個人ga ja) 。

1)S ...

恭喜師兄 希望新歡早的入屋 同師兄一齊過年 {:6_182:}

halcro33 發表於 2013-2-8 11:11

tomohiro 發表於 2013-2-6 16:38 static/image/common/back.gif

1)S ...

thank you for sharing.

tobis 發表於 2013-2-15 01:32

1)S ...

多謝分享,請問ching你响邊間試呢?

hin5509 發表於 2013-4-6 14:24

1)S ...

c hing請問你係邊度試?同埋1200u而家係咩價位?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請幫忙:Velodyne spl1200 ultra vs sunfire hrs-12

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。