WildKid 發表於 2013-2-5 03:59

tobis 發表於 2013-2-4 16:27 static/image/common/back.gif

噉似 王布 D樓!

tobis 發表於 2013-2-5 10:09

YYSKY 發表於 2013-2-4 19:15 static/image/common/back.gif
首先想問樓主,你個廳四個牆蘇係咪同一組MCB呢?若同一組咁其他三個牆蘇係咪未有使用呢?
已上兩問題如果答 ...

照相睇4個牆蘇姐係同一MCB?
其他廳蘇都有用緊,不過係(神枱燈,地燈,風扇,無線電話,抽濕機).

我想將左邊牆蘇(1開4),拖線去右邊近大門位置,釘上牆
TV櫃仲係傳统大大嚿果種,好難成日响背面插線,
所以AV AMP所有都方响近大門一橦過{:6_209:}

類似之前PP-HK ching 咁,借圖一用{:6_162:}

咁姐係會變成一個MCB 32A 出8個牆蘇.
同我將個SUB仔搬去插SOFA後面牆蘇是否一樣效果呢??

{:6_162:} {:6_162:}

tobis 發表於 2013-2-5 10:13

tsuiyuen 發表於 2013-2-4 18:57 static/image/common/back.gif
咁不如搵電工。。。拖明線出廳

拖明線{:6_159:}
實拖我出去斬{:6_133:}

tobis 發表於 2013-2-5 10:14

WildKid 發表於 2013-2-5 03:59 static/image/common/back.gif
噉似 王布 D樓!

{:6_176:}
起咗底添

tsuiyuen 發表於 2013-2-5 10:18

tobis 發表於 2013-2-5 10:13 static/image/common/back.gif
拖明線
實拖我出去斬

咁就無計啦~~~~
唯有插拖板....
又或者用電處啦~~

YYSKY 發表於 2013-2-5 10:54

tobis 發表於 2013-2-5 10:09 static/image/common/back.gif
照相睇4個牆蘇姐係同一MCB?
其他廳蘇都有用緊,不過係(神枱燈,地燈,風扇,無線電話,抽濕機).

師兄你現在應該已有一條拖蘇缐從左邊牆蘇拖入櫃啦,咁加多條拖線換雙位牆蘇應該唔會判刑的,最多佛款了事。
其實從電工理論計夠力有餘,E家係瞬間電流唔夠,爆起來一兩下腳軟啫,將兩個拖蘇線換4mm三芯軟線就好夠力。
所有大食電包括機尾線都應該用上3mm線以上至夠力。

tobis 發表於 2013-2-5 13:39

YYSKY 發表於 2013-2-5 10:54 static/image/common/back.gif
師兄你現在應該已有一條拖蘇缐從左邊牆蘇拖入櫃啦,咁加多條拖線換雙位牆蘇應該唔會判刑的,最多佛款了事 ...

好的,過埋年搵電工改一改制先...
吾該哂

WildKid 發表於 2013-2-6 05:12

tobis 發表於 2013-2-5 10:14 static/image/common/back.gif
起咗底添

{:6_174:} {:6_135:}

YYSKY 發表於 2013-2-6 10:51

tobis 發表於 2013-2-4 23:55 static/image/common/back.gif

有時位置問題啲電工會穿獨立線的廢事左拖右拖,可能個廳一組缐,其他位置又另一組線,只係MCB接埋一條,叫開電工來順便check下電箱,若真有其事,嘩你發啦,叫佢分番個廳獨立,另一組接睡房MCB,咁又少啲機會入到noise啦。

WildKid 發表於 2013-2-6 12:06

tobis 發表於 2013-2-4 16:27 static/image/common/back.gif

又或姐將AV擺位改為; 畫一個長方形, 坐西, 面向東, 地方更見洗.
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 想攪一攪電制位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。