kwanshing 發表於 2013-2-3 23:27

純睇電影有什麼入門AMP比較好~~

大家好,做了個幾星期research,終於諗定左買乜野喇叭同播放機,因為預算有限都係以入門野為主,分別係:
前置:Mordaunt-Short Mezzo 2
中置:Mordaunt-Short Mezzo 5
後置:Mordaunt-Short Alumni 2
重低:Mordaunt-Short Aviano 7
播放機: Pioneer BDP-450

去到重到,又有請難題考起我啦,請係買AMP呢個問題,我抓過文有師兄推展 Yamaha的電影包围感不錯,Denon的重低音效果比較好,而Onkyo就比較平均表現,令我一時之間都決定唔到買邊個牌子,而我要求主要係睇Bluray電影,我一向少聽歌,將來會玩下3D同7.1(暫時冇錢玩),想請問一下預算大約3K-4K內有那一個型號比較適合我的喇叭系統及要求? 本人有少許偏向買Yamaha因為想感受較好的電影包围感,希望各位幫下小弟,謝謝~~

Gorgeous 發表於 2013-2-3 23:35

kwanshing 發表於 2013-2-3 23:37

Gorgeous 發表於 2013-2-3 23:35 static/image/common/back.gif
你用開Pioneer咪用Pioneer lo, 一套可用PQLS

PQLS這是什麼技術?

Gorgeous 發表於 2013-2-4 00:55

jeremymak 發表於 2013-2-4 08:46

Save money,buy Onkyo 818

cth516 發表於 2013-2-4 10:18

你用開Pioneer咪用Pioneer lo, 一套可用PQLS...... X 2

LCPD 發表於 2013-2-4 10:46

其實師兄大概都知道三大品牌既性格,取向,
決定就在於師兄的口味吧!
而師兄想玩Yamaha的電影包圍感,就Y記吧,
唔試下自己又心思思,想做就去做! {:6_235:}
同埋3~4K價位既機,應該分別都不大。

小弟自己就用O記616,覺得樣樣平均,自然,中性,原原本本就OK! {:6_182:}

samsontatsuya 發表於 2013-2-4 11:18

雖然Yamaha的電影包圍感好,但入門AMP的控制力一般,用 jamo or mirage 衛星喇叭會好D,yamaha showroom 有得試。

仲有喇叭同amp要配合,如果一定要 Mordaunt-Short 的話,就只有onkyo or Denon比較配合。

kwanshing 發表於 2013-2-4 11:34

其實我睇中左部Yamaha RX-V673,我抓過文673已經支援DSP,對下果啲款就不能,因為預算真係非常有限加上第一次接觸音響產品都不敢投資太多,不知有否其他師兄用過這AMP嗎?

stephenwan 發表於 2013-2-4 23:43

其實三四仟蚊, 真係部部差唔多, 邊隻款靚買邊部
頁: [1] 2
查看完整版本: 純睇電影有什麼入門AMP比較好~~

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。