joelcan 發表於 2013-2-3 00:51

stephenwan 發表於 2013-2-1 12:50 static/image/common/back.gif
我用咗Yamaha 十幾年,由早期A1 z7 3010 至onkyo, denon, 最近3020,部3020 亦由Patrick 幫我tune 過EQ, 後 ...

我跟ching一樣係由Y記轉用A記,但就低階少少,由2067用9.1轉300用7.1。
原本用2067時都覺得睇戲時包圍感好好,睇演唱會果陣又多DSP揀,可以嘗試不同聲效,但仍覺有不足,成日想upgrade喇叭,但可惜小弟地方有限,要換喇叭真係得個諗字!{:6_202:}
後來試聽過A記,發覺係有另一種電影感,其分析力及其電影感亦不比Y記差,最後都決定轉會,我部2067都係用咗半年度,要蝕四千蚊,轉買300。
而A記個ARC set up真係一絕,同Y記Auto set up相比,真係完全由電腦改善聲音音效,不需用音壓計微調也可達至surround連貫,睇翻之前的電影,先知原本套喇叭,都可以去到咁境界,聽多好多音效,當然唔洗換喇叭住啦{:6_174:}
另一個不習慣的就係要由9.1轉7.1,因為Y記DSP可以模擬出9.1,每套戲也可出(包括DVD原聲5.1)足9.1音效;現在雖用7.1,但原聲係5.1也只可得5隻喇叭出聲,有時覺得嘥咗兩隻喇叭{:6_147:} 但A記就反蹼歸真,直接出原聲音效,就好過Y記嘅DSP音效,因為真係太多聲效,反而唔知邊隻先係最啱聽最適合自己{:6_123:}
而我本人就覺得A記係最適合好似我呢類唔適調教amp音頻嘅新手,都可以發揮出理想surround,分析力等最佳選擇的牌子。可惜就係A記現在沒有了代理,ching想買也只好留意二手市場了。

pwong888 發表於 2013-2-3 07:10

joelcan 發表於 2013-2-3 00:51 static/image/common/back.gif
我跟ching一樣係由Y記轉用A記,但就低階少少,由2067用9.1轉300用7.1。
原本用2067時都覺得睇戲時包圍感 ...

聽到咁多ching讚anthem,搞到我都身痕想換anthem,好彩我住加拿大有好多代理重買到,但就吾知300同700音質有没有分别,700多咗隻靚牛,但就貴咗一倍,我係由y記3800上anthem,但係就吾知上邊個形号好。

joelcan 發表於 2013-2-3 13:19

pwong888 發表於 2013-2-3 07:10 static/image/common/back.gif
聽到咁多ching讚anthem,搞到我都身痕想換anthem,好彩我住加拿大有好多代理重買到,但就吾知300同700音質 ...

700同300係用同一個解碼,音量會比300大,視訊亦比300靚,分別除了環牛,700還可以用USB,除非ching喇叭係坐地或好大食,香港代理都教用300加5ch後級會係最抵玩,如果無空間就買700一部,要視乎ching所需{:6_211:}

老豆 發表於 2013-2-3 19:03

pwong888 發表於 2013-2-3 07:10 static/image/common/back.gif
聽到咁多ching讚anthem,搞到我都身痕想換anthem,好彩我住加拿大有好多代理重買到,但就吾知300同700音質 ...

Anthem是加拿大品牌。当然有得卖啦。师兄可以试一试配Anthem和Anthem的老板Paradigm喇叭的配合会不会有惊喜。如果有可以和各位师兄分享。{:6_162:}

pwong888 發表於 2013-2-4 00:14

老豆 發表於 2013-2-3 19:03 static/image/common/back.gif
Anthem是加拿大品牌。当然有得卖啦。师兄可以试一试配Anthem和Anthem的老板Paradigm喇叭的配合会不会有惊 ...

講起paradigm,我早幾日去dealer試speaker,有隻中置cc-690,嘩size已經超大,長37吋重70磅,十分清和好音,但價錢都十分貴,如果換咗呢隻中置,我睇以后都吾使再upgrade,我估我買完anthem之后,會向呢隻中置進發。不過好可惜paradigm,係香港吾係好流行,但係北美州,比m and k 更多人用。

老豆 發表於 2013-2-4 10:20

pwong888 發表於 2013-2-4 00:14 static/image/common/back.gif
講起paradigm,我早幾日去dealer試speaker,有隻中置cc-690,嘩size已經超大,長37吋重70磅,十分清和好音 ...

小弟正在使用的是Paradigm CC590 V4。时常都梦想有朝一日可以集齐Singature S8 ,C5 和它的Sub2。奈何空间和金钱所限。只能空悲叹。。。{:6_125:}

chhanthony 發表於 2013-2-4 11:47

pwong888 發表於 2013-2-4 00:14 static/image/common/back.gif
講起paradigm,我早幾日去dealer試speaker,有隻中置cc-690,嘩size已經超大,長37吋重70磅,十分清和好音 ...

直上D2V啦{:1_345:}

stephenwan 發表於 2013-2-4 12:03

chhanthony 發表於 2013-2-4 11:47 static/image/common/back.gif
直上D2V啦

D2v 而家新機都無買,二手更加無人放

chhanthony 發表於 2013-2-4 12:24

stephenwan 發表於 2013-2-4 12:03 static/image/common/back.gif
D2v 而家新機都無買,二手更加無人放

加拿大都無喇?
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: Yamaha RX-A3020 vs Anthem MRX 700環繞擴大機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。