ihmcjacky 發表於 2013-1-29 22:58

壞唔壞都係一件事,但畫質真係另人失望。。。

victor_wong 發表於 2013-1-30 07:26

N3 唔知有冇得可以好似 A-300 或 C-300 咁 BD Menu 選簡單或完整呢? {:1_343:}

myblue 發表於 2013-1-30 07:28

ihmcjacky 發表於 2013-1-29 22:58 static/image/common/back.gif
壞唔壞都係一件事,但畫質真係另人失望。。。

myblue 發表於 2013-1-30 07:36

唔知点解update唔列個post.

講返月肉畫質,衰邊樣?同一粒chip喎.

obee 發表於 2013-1-30 10:37

speedstar 發表於 2013-1-29 20:49 static/image/common/back.gif
行仲有一部B1, $1980 有買趁手.

我所有files係哂NAS, 所以H1/D1同B1冇分別, B1當多左個All Region BD RO ...

小弟玩過幾部media player, 都分享下:

小弟玩過 Popcorn Hours C-200, HiMedia 600F, BDP-450 同 Dune D1:

1. 開機(最快至最慢)
HiMedia > BDP-450 > D1 > C-200
註: HiMedia 開機要近半分鐘, C-200 開機要近一分鐘多D

2. Menu (Samba / NFS 去NAS 搵你想播嘅電影, 最易最快至最難最慢)
HiMedia > D1 > C-200 > BDP-450
註: BDP-450 電影Folder 名唔跟英文字母大小排. 唔知佢以乜去排, 好垃圾

3. 靜態畫質 (最好至最差)
D1 = C-200 > BDP-450 > HiMedia
註: Sigma chip 畫質真係好到無話可說

4. 動態畫質 (流暢度)
D1 > BDP-450=C-200 > HiMedia

5. 穩定性 (單講播 Blu-ray BDMV / BDISO)
HiMedia > D1 > BDP-450 > C-200
註: Himedia 穩定性真係好到無話可說, 永無HANG機, 但Himedia 無 Blu-ray menu... Sigma 係都會 HANG機, 而bdp-450都唔見得好穩定.

6. 穩定性 (MKV / TS / 外掛字幕)
HiMedia > D1 > BDP-450 > C-200

obee 發表於 2013-1-30 10:43

myblue 發表於 2013-1-30 07:36 static/image/common/back.gif

月肉同畫質無任何關係, 但係有機會磚機, 同月肉唔平.
仲有, 最重要, 畫質...
係比 HIMEDIA 好, 但我估只係比realtek chip 的MP好而已...
不過, 如果計埋3D, 又無乜好選擇, 好彩我最憎3D, 只係變左幾重紙板{:1_262:}

ihmcjacky 發表於 2013-1-30 11:33

myblue 發表於 2013-1-30 07:36 static/image/common/back.gif

唔關越獄事,越獄控制唔倒畫質,450畫質都係好dull,太淡,黑位、層次太差,但我又真係好唔明,喺芯片主導既現在,用上同oppo93,95一樣既芯片,呢度c兄一直盛讚oppo 93/5畫質出色,450照計唔應該太差

obee 發表於 2013-1-30 12:00

ihmcjacky 發表於 2013-1-30 11:33 static/image/common/back.gif
唔關越獄事,越獄控制唔倒畫質,450畫質都係好dull,太淡,黑位、層次太差,但我又真係好唔明,喺芯片主導 ...

well, 看過人家的oppo 93,95, 又唔係好 impressive,不過係比bpd450好。
但bpd450畫質上已經比himedia 明顯好。

the_1 發表於 2013-1-30 12:04

kenneth_obee 發表於 2013-1-30 10:43 static/image/common/back.gif
月肉同畫質無任何關係, 但係有機會磚機, 同月肉唔平.
仲有, 最重要, 畫質...
係比 HIMEDIA 好, 但我估只 ...

我而家用緊600F, 好彩我訂咗A300, 先前都諗住買450.

C兄, 想問你SIGMA顏色方面係咪偏自然一啲, 而家部600F啲色好艷.

obee 發表於 2013-1-30 12:08

the_1 發表於 2013-1-30 12:04 static/image/common/back.gif
我而家用緊600F, 好彩我訂咗A300, 先前都諗住買450.

C兄, 想問你SIGMA顏色方面係咪偏自然一啲, 而家部60 ...

600F 我反而覺得"暗",對比唔夠,色彩欠層次。
原來畫質同聽感都好個人的。
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 邊到仲有h1/d1賣呀?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。