tatchai 發表於 2013-1-27 13:49

新手DIY 做屈機320I 請教

今日第一次試做電源線, 先做IEC尾即刻有問題....個尾係WATTGATE 320I...
就係收唔埋口羅絲, 兩邊都係咁...
收到呢個位巳經要好用力, 我驚再夾硬黎裏邊個膠會爆...會唔會係口羅絲粗得滯...
CHING 呢個係咪唔係正常情況呀??

jjjjjn 發表於 2013-1-27 13:55

NO正常情況{:6_192:} {:6_200:}

kefana 發表於 2013-1-27 14:26

用arm 牙既纙絲批一定唔會難摟。

試下拆番出黎淨收粒羅絲落殼度睇下先。

唔好摟到滑牙呀。

manKi 發表於 2013-1-27 14:34

會唔會同收緊線材兩口螺絲...調亂 {:6_141:}

tatchai 發表於 2013-1-27 18:42

kefana 發表於 2013-1-27 14:26 static/image/common/back.gif
用arm 牙既纙絲批一定唔會難摟。

試下拆番出黎淨收粒羅絲落殼度睇下先。

試過淨殼收又收唔到, 又冇調轉羅絲(另外個粒大粒好多)...
有冇得換貨呢? 係秋記買但佢又冇俾單我.....
第一次買野就出事...{:6_191:} 好大打擊......

kleung 發表於 2013-1-28 08:43

tatchai 發表於 2013-1-27 18:42 static/image/common/back.gif
試過淨殼收又收唔到, 又冇調轉羅絲(另外個粒大粒好多)...
有冇得換貨呢? 係秋記買但佢又冇俾單我.....
第 ...

冇理由,你都係就咁扭出黎,照計係對牙晤"正",會晤會係條線過粗,頂住個蓋

因我自己,已做左幾條線,都冇問題{:6_238:}

tatchai 發表於 2013-1-28 13:00

kleung 發表於 2013-1-28 08:43 static/image/common/back.gif
冇理由,你都係就咁扭出黎,照計係對牙晤"正",會晤會係條線過粗,頂住個蓋

唔係呀, 買番黎一拆開粒羅絲都係入左一米架咋....

YYSKY 發表於 2013-1-28 23:37

E個證明原壯新貨咁解,一半因為未起牙,所以有啲緊,好多師兄收羅絲都犯咗個錯誤的方法,
一起手就順時針出力咁收,係大錯特錯,收得到係好彩灬收唔到似E位師兄咁係正常,
一開始應該逆時針轉(即是拆羅絲方向),當轉到某個位置你隻手感覺到(的)一聲,這時支羅絲與個孔牙同步咗,然後再順時針轉就好順暢咁轉入去,到未起牙部份就加大一點力壓緊十字批與羅絲頭,咁至食力轉入去唔爛頭,當然支十字批要夠大個咀夾到個羅絲頭係首要啦。

tatchai 發表於 2013-1-29 01:15

YYSKY 發表於 2013-1-28 23:37 static/image/common/back.gif
E個證明原壯新貨咁解,一半因為未起牙,所以有啲緊,好多師兄收羅絲都犯咗個錯誤的方法,
一起手就順時針出 ...

ching 好野, 細路真係新手一名, 跟CHING 方法試即刻搞掂左!!
THXTHX{:6_162:}

YYSKY 發表於 2013-1-29 07:15

tatchai 發表於 2013-1-29 01:15 static/image/common/back.gif
ching 好野, 細路真係新手一名, 跟CHING 方法試即刻搞掂左!!
THXTHX

師兄你都好叻,一講就明,夠醒目又唔啱硬來,問清楚先做,否則衰咗唔知乜事,記住E個係上羅絲方法,做在任何羅絲都啱用,不過個孔本身未有牙就唔需要啦,直接轉入去就得,例如上木牙羅絲。
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手DIY 做屈機320I 請教

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。