ahnel 發表於 2013-1-24 12:44

食物攝影

http://www.petapixel.com/assets/uploads/2013/01/foodphotography.jpg

其實我唔係想講正正經經打哂燈噴哂煙o既食物攝影啦~{:6_138:}

我係想講一般用手機或者DC o既食物攝影, 其實我本身都幾怕去食飯班朋友碟碟餸都輪流影一張~{:6_136:}

其實是但一個影完轉頭都會響FB見番果張相, 都唔知點解個個都要影一張, 同埋少人食都仲好地地, 多人食輪一 round 碟餸都真係凍哂~{:6_130:}

響美國有部份餐廳都開始意識到哩個問題, 仲話會禁止食客拍攝食物, 因為有部份食客不但止係攞部手機出黎拍, 有D仲用閃光燈, 又或者用支八爪魚腳架仔拍, 有D仲企上張櫈影, 錦樣會影響其他客人~{:6_168:}

http://www.petapixel.com/2013/01/23/upscale-restaurants-are-starting-to-ban-food-photography/#more-100595

唔知大家又點睇呢~ {:6_141:}

ming 發表於 2013-1-24 13:00

企上凳又誇張d

gerry 發表於 2013-1-24 14:18

無辦法架啦 ! 呢個年代好多人都係中意對住 d mon 多過真實既野 ~

ahnel 發表於 2013-1-24 15:55

gerry 發表於 2013-1-24 14:18 static/image/common/back.gif
無辦法架啦 ! 呢個年代好多人都係中意對住 d mon 多過真實既野 ~

哩係有D好特別o既野食你影我覺得OK, 但係好多人連碗餐蛋面都走去影就真係有少少過份~{:6_131:}

julianchui 發表於 2013-1-24 17:24

ahnel 發表於 2013-1-24 15:55 static/image/common/back.gif
哩係有D好特別o既野食你影我覺得OK, 但係好多人連碗餐蛋面都走去影就真係有少少過份~...

影餐蛋面有意思架~{:8_399:}

ahnel 發表於 2013-1-24 17:36

julianchui 發表於 2013-1-24 17:24 static/image/common/back.gif
影餐蛋面有意思架~

師兄你..........{:6_131:}

mike384 發表於 2013-1-24 18:28

拋下書包先, 學大師布烈松話斎, 影相, 相機本身都係有侵略性的, 閃燈就更加了, 呢點我自己係認同的, 尤其你係影緊其他人, 或你的行為會影響到其他人時, 我會先考慮下人的感受.
我食飯時, 係極少影相的, 如果食物好特別, 最多都係手機影一兩幅記錄下, 自己係屋企煮就唔同,有心情時,煮完會搵個靚光位影幾張, 但通常都會set好, 煮完即影影食.
所以老實講, 同班鍾意咁影食物的人食飯都幾慘的, 我一班影友佢地都知我, 已經好少一齊食飯了.

ahnel 發表於 2013-1-24 22:09

mike384 發表於 2013-1-24 18:28 static/image/common/back.gif
拋下書包先, 學大師布烈松話斎, 影相, 相機本身都係有侵略性的, 閃燈就更加了, 呢點我自己係認同的, 尤其你 ...

認同師兄所言~{:6_193:}
頁: [1]
查看完整版本: 食物攝影

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。