xjapan1983 發表於 2013-1-23 15:31

新居影音入手問題[新手影音計劃]

各位師兄好

小弟係一個一無所知的新手.咁由於小弟剛結婚而老婆大人又好中意睇戲
所以我想買一套影音組合在家使用. 剛結完婚~唔想用太多錢~大約8千蚊左右

小弟對音響可以話一無所知~所以真係要請各位師兄多多指教. 以下有數個問題

小弟用途如下
90%睇戲(DVD 及 BD)及電視, 10%遊戲(PS3) 房間大細大約係4M*6M左右

想問問我第一件事係唔係要買左AMP先?
我都有睇過下D AV AMP 想聽下師兄們意見
1. Onkyo TX-SR313
2. Yamaha RX-Vx73
3. Denon AVR-1713

之後就係喇叭~呢個係我最唔識的一個部份
我想問我要買一SET的好還是分開組合會好D?
市面我可以有哪些選擇? 請各位比D意見呀~

十分感謝~!!!

sam12345 發表於 2013-1-23 16:22

http://m.samsung.com/hk/consumer/tv-av/home-theater/blu-ray-hometheater/HT-E6750W/ZK?pid=hk_m:hometheatertype_keyvisual1_ht-e6750w_20120524
新手入門唔錯的!

wai.com 發表於 2013-1-23 19:15

8千元好難比到意見/套裝好小小都過萬/但係套裝比唔到校果你
一部普通av/amp$3500至5000
一對前置喇叭$2000至3000
中置$800至1500
後置$800至1500
線材$1000   十仔$2000至$2500
如果去到$13000就好好多

小仲 發表於 2013-1-23 21:34

師兄畢直加少少到一萬會好D

AMP就唔好買最低個LEVEL喇...可以加少少到5﹣6千買部入門級

淨返買喇叭,可以參考之前D post,不妨扒下依到D文

rlwk2009 發表於 2013-1-23 21:44

Onkyo TX-SR616+ Alumni 5.1{:6_182:}

http://www.mordaunt-short.com/products/alumni-system

Samson2011 發表於 2013-1-23 22:25

budget $8000玩入門機5.1都係唔多夠,我十幾年前買入門機 Denon 2800 都要$3.5k,main speaker $5K, Centre $1.2K, Surround $0.8K, sub 仔$2.5K,都要$13K,重未計線材。儲多些錢才買會好一點。

YYSKY 發表於 2013-1-23 23:14

個人覺得喇叭唔怕買二手的,可以平三、四成又唔使煲,只係無得試音色,為有問76師兄意見啦。

poetrypoon 發表於 2013-1-24 00:48

其實只係睇戲同打機. 要求又唔高. 一部入門 amp 加個入門 speaker set

http://www.price.com.hk/product.php?p=117448

6000 都可以玩啦.

xjapan1983 發表於 2013-1-24 09:21

多謝各位師兄意見~!

我見市面上真係平GA~可以好平~但係似乎師兄們意見係唔好買最平個D?!

因為其實我見$ONY個D其實好平~成SET都係2~3千個D係好唔得??

我都有扒過下文~師兄們講D野太深唔係好明~哈哈~

仲有想請請師兄Alumni 5.1 呢個大約幾錢? 我見好似唔錯咁....

謝~
頁: [1]
查看完整版本: 新居影音入手問題[新手影音計劃]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。