szetojason 發表於 2013-1-21 18:18

有無高質耐用電解電容推介?

用於整流胆濾波(100uf / 100v){:6_162:}

ADA 發表於 2013-1-21 21:44

100v 咁低嘅?
石機用?

szetojason 發表於 2013-1-21 21:49

ADA 發表於 2013-1-21 21:44 static/image/common/back.gif
100v 咁低嘅?
石機用?

胆前既整流胆(6x4)做濾波用

ADA 發表於 2013-1-21 22:49

szetojason 發表於 2013-1-21 21:49 static/image/common/back.gif
胆前既整流胆(6x4)做濾波用

都唔會100V咁低喎??!!

同埋第一粒電容最大只可用 40uF 炸喎, 用100uF會令到粒 6X4短命D.
Anyway, Philips (BC), NCC, BHC 都好正. 最好用 400V~450V 耐壓的.

szetojason 發表於 2013-1-22 01:12

ADA 發表於 2013-1-21 22:49 static/image/common/back.gif
都唔會100V咁低喎??!!

同埋第一粒電容最大只可用 40uF 炸喎, 用100uF會令到粒 6X4短命D.

但原裝是這數值,其實原本用6z4的,我换6x4時見到粒電容大肚,所以想换左佢,如换(40uf/400v)真的可以嗎?

ADA 發表於 2013-1-22 05:22

szetojason 發表於 2013-1-22 01:12 static/image/common/back.gif
但原裝是這數值,其實原本用6z4的,我换6x4時見到粒電容大肚,所以想换左佢,如换(40uf/400v)真的可以嗎? ...

咁奇怪...有冇相睇下?

用400V一定得, 不過會大粒左, 原本個位可能唔啱.

zoneaudio 發表於 2013-1-22 08:54

膽機高壓濾波電容可以小就用小,同石機有好大分別{:6_183:}

szetojason 發表於 2013-1-22 09:49

zoneaudio 發表於 2013-1-22 08:54 static/image/common/back.gif
膽機高壓濾波電容可以小就用小,同石機有好大分別

ching意思是用返原數值 or 40uf/400v {:6_141:} 其實有什麼分别呢?

szetojason 發表於 2013-1-22 09:54

ADA 發表於 2013-1-22 05:22 static/image/common/back.gif
咁奇怪...有冇相睇下?

用400V一定得, 不過會大粒左, 原本個位可能唔啱.

位就實夠,不過唔知用回100uf/100v 定 40uf/400v 好,其實有什麼分别呢?

ADA 發表於 2013-1-22 10:05

szetojason 發表於 2013-1-22 09:54 static/image/common/back.gif
位就實夠,不過唔知用回100uf/100v 定 40uf/400v 好,其實有什麼分别呢?

其實睇埋附近有冇相同的100uF/100V先, 因為可能係串聯4粒變成25uF/400V的.

最好影張相來看看.
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 有無高質耐用電解電容推介?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。