tobis 發表於 2013-1-21 10:55

低音之迷團 a7 vs JBL ES 150P

有次同個朋友試聽過隻JBL12吋威力之後,
即晚就買咗隻10吋返去玩,
sales哥哥仲老實話呢個款其實好少人會買,
因為外型比較笨拙,但實力就一定勁..

好彩我朋友只睇筆直吾睇樣,岩價就直入{:6_169:}

第二晚送貨後朋友就叫我幫佢做setting,
我呢個新手用我極有限嘅知識,完成{:6_127:}
((其實我邊識set丫,只係插下sub線插下電,係部amp自己set嘅{:6_138:} ))

之後開隻葉問,我要打10個,嘩,d拳好埋身下,sofa有少少陣,
我frd再試下xbox 街霸,佢話以前都吾知氣氛可以好到咁,
個subwoofer真係幫吾少手..空間包圍感同低頻掃埋身(雖然都仲有d boom 聲)

當晚我心入面有一個疑問..
點解咁易set就有幾吾錯嘅效果呢??
吾通同屋企環境有關??
同sub仔功能取向有關??
(我自己用緊ms隻a7)

呢排我响屋企再試,就算較大volume,
個bass都係吾多埋身,(仲多咗好多boom)

琴日我朋友去咗我到,
試隻batman begin ,
跟住佢就話""乜你個sub咁細聲嘅""{:6_137:} {:6_137:}

乜點解會咁架...
冇奶油隻a7咁水皮呱

有冇ching都有類似經歷分享下{:6_168:}

tobis 發表於 2013-1-21 11:20

tomycls 發表於 2013-1-21 13:21

你個朋友在那裡買?幾錢入手?

sam12345 發表於 2013-1-21 14:01

你個廳係咪正方形?

Zack_A 發表於 2013-1-21 14:13

點解唔上es 250p, 比150P 仲勁,
係細空間打心口一流{:6_238:}
speakin from exp

tobis 發表於 2013-1-21 14:20

pm咗你,
葉問打10個果陣真係好勁揪,
我差d覺得佢想打埋我添(第11個){:6_216:}

hahaha

tobis 發表於 2013-1-21 14:29

sam12345 發表於 2013-1-21 14:01 static/image/common/back.gif
你個廳係咪正方形?

佢果廳14呎闊x8呎到深左右

tobis 發表於 2013-1-21 14:37

Zack_A 發表於 2013-1-21 14:13 static/image/common/back.gif
點解唔上es 250p, 比150P 仲勁,
係細空間打心口一流
speakin from exp

ching 咪玩喇..
size大過b女,好難入屋哦{:6_241:}

binge 發表於 2013-4-22 15:55

tobis 發表於 2013-1-21 14:37 static/image/common/back.gif
ching 咪玩喇..
size大過b女,好難入屋哦

ching 我都係用緊ES 150P 呀 {:6_193:}

呢隻真係幾ok

calvincjsa 發表於 2013-4-22 16:17

C 兄 你個朋友在那裡買?幾錢入手?x2
頁: [1] 2
查看完整版本: 低音之迷團 a7 vs JBL ES 150P

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。