LCPD 發表於 2013-1-17 22:48

點解兩隻BD音效差咁遠? 天姬戰 OR DTS-HD試機碟

小弟有兩隻BD,
一隻係港版 - 天姬戰(sucker punch)
一隻係DTS-HD試機碟,
DTS-HD試機碟,其中有一段係天姬戰既試機位,
(由飛機跳落火車入面,再打一班機械人果段)

DTS-HD試機碟(天姬戰試機位)
- 槍聲係明顯係低頻量較多
- 近鏡影住機械人爆頭果下,係好清楚聽到碎片散落既聲音
- 用刀斬開機械人頭,手,腳果幾下都係好重金屬聲
- 但就明顯CUT左大量背景音樂

天姬戰(天姬戰試機位)
槍聲係無低頻,爆頭都係好微弱既聲音,
用刀斬幾下完全無料到...

好奇想知,
係港版隻BD音效做得無咁好,
定係隻DTS-HD試機碟做得靚聲呢?

louis001 發表於 2013-1-17 23:18

曾經測試過老變3 同 杜比試機碟 無論聲畫都俾原裝碟勝二班
就可以得出結論 試機碟係會做得靚聲的既 {:6_182:}
況且港版 真係 算吧啦 孩子{:6_123:}

gikifk 發表於 2013-1-17 23:41

試機的碟更會做得呱張D,唔係點吸引你去買成套戲

LCPD 發表於 2013-1-18 08:51

louis001 發表於 2013-1-17 23:18 static/image/common/back.gif
曾經測試過老變3 同 杜比試機碟 無論聲畫都俾原裝碟勝二班
就可以得出結論 試機碟係會做得靚聲的既 {:6_182 ...

唔該師兄!{:6_182:}
難怪咁多師兄買其他版本…{:8_367:}

LCPD 發表於 2013-1-18 08:55

gikifk 發表於 2013-1-17 23:41 static/image/common/back.gif

唔該師兄!
唯有當交學費…{:6_123:}

kleung 發表於 2013-1-18 09:45

gikifk 發表於 2013-1-17 23:41 static/image/common/back.gif

X 2{:6_183:}

hkmmo 發表於 2013-1-18 11:09

LCPD 發表於 2013-1-18 08:51 static/image/common/back.gif
唔該師兄!
難怪咁多師兄買其他版本…

上左黎呢度學識去阿瑪信河買碟,之後無係香港買過碟

dragonyam 發表於 2013-1-18 11:18

試機碟感覺上真係靚聲D...{:6_238:}

andprise 發表於 2013-1-18 12:39

hkmmo 發表於 2013-1-18 11:09 static/image/common/back.gif
上左黎呢度學識去阿瑪信河買碟,之後無係香港買過碟

師兄請問"阿瑪信河買碟"有冇中文字幕?{:6_198:}

hkmmo 發表於 2013-1-18 13:01

andprise 發表於 2013-1-18 12:39 static/image/common/back.gif
師兄請問"阿瑪信河買碟"有冇中文字幕?

果度有寫有無中字,有d仲有碟背圖都隱約見到,
再唔係…睇下有無ching入過,或去bluray.com.睇
但我多數睇價錢同係咪全區A區就買
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 點解兩隻BD音效差咁遠? 天姬戰 OR DTS-HD試機碟

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。