mr_au888 發表於 2013-1-15 21:52

Canon 6D 好用嗎?

睇中左個kit set 連24-105 mm 鏡
有無師兄買左? 有無咩comment 呢? thanks.

導演 發表於 2013-1-16 12:39

日常生活用, perfect !

samuelhin 發表於 2013-1-21 00:03

我都好想知呀!{:1_330:}

samuelhin 發表於 2013-1-23 21:39

明明講到咁多新功能,只係快門又1/8000降落1/4000秒。點解可以賣平咁多?請指教!{:1_332:}

liondog 發表於 2013-1-28 10:41

samuelhin 發表於 2013-1-23 21:39 static/image/common/back.gif
明明講到咁多新功能,只係快門又1/8000降落1/4000秒。點解可以賣平咁多?請指教! ...

我買咗, 都係新手由550D 升級,貪佢FULL FRAME,
輕重同550D 差唔多, 又係用SD CARD,
我估係俾LEE 隻半新手升級, 用開中階機, 又CF CARD 都必慣

GPS 就未試, 因得一粒電, 驚食電, 市面上D 代電 SHOW唔到電量, 唔買住 , 原裝又太貴
WIFI 可以SHARE 睇相幾實用
ISO 明顯俾550D 好
我用支50.8 影BB 好正, 超出預期

ming 發表於 2013-1-28 11:03

價錢而家平到$13800/body only

sam2004 發表於 2013-1-28 11:33

買kit set抵玩{:6_193:}

ming 發表於 2013-1-28 12:33

支KIT鏡 我已經買咗

samuelhin 發表於 2013-1-28 23:11

liondog 發表於 2013-1-28 10:41 static/image/common/back.gif
我買咗, 都係新手由550D 升級,貪佢FULL FRAME,
輕重同550D 差唔多, 又係用SD CARD,
我估係俾LEE 隻半新手 ...

我仲用緊30D,想升5D3但又怕重,所以睇有無師兄用緊有無評語。多謝分享!{:1_351:}

PP-HK 發表於 2013-1-29 10:26

samuelhin 發表於 2013-1-28 23:11 static/image/common/back.gif
我仲用緊30D,想升5D3但又怕重,所以睇有無師兄用緊有無評語。多謝分享!...

其實5d3都唔算重, 我上星期剛由40d upgrade上5d3, 開頭係覺得重了少少, 但用上幾次後就唔覺重, 反而body重返少少仲balance左, 如果對操作性有要求就不如直上5d3。
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: Canon 6D 好用嗎?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。