gordonsir 發表於 2013-1-13 22:05

想入手Focal 826V 不過...

一直用的Focal Electrca 906 好好地,但是始終低音不夠,所以想換座地826V。
這樣的「升級」有沒有錯呢?因為以我所知9系是比8系好些的,是嗎?
若換了座地,那麼906怎樣處理才不是浪費呢?又沒有地方和位置令它變成後置。各位師兄請給給意見呢!

ropresident 發表於 2013-1-13 22:30

想低頻好, 應該轉牌子好d.
dyna, pmc, b&w.......

focal既低頻係比較清d, 係質算唔錯.
要玩focal既低好唔易.

jeffliu 發表於 2013-1-20 17:04

ropresident 發表於 2013-1-13 22:30 static/image/common/back.gif
想低頻好, 應該轉牌子好d.
dyna, pmc, b&w.......

826多了低音單元,低頻當然好過906,不過在於你用左聽歌定睇戲;因為看電影時低頻已交予重低音,又可需換呢,加上906是對上型號,自然更好;相反你若轉換826,睇戲時可能還爭些小,但聽歌就可能有另一感覺,可以發揮埋低頻,不過這品牌屬高音優於低音,要用得好較難,我並不同意對上師兄說換牌子,其實若張826高低音分開bi~amp.還要有足夠力水推動,包你有意外驁喜,,不只有高清聲線,還有结實低頻,等如看電視有高清,聽歌都有高清啊!這品牌喇叭易推,但有大食大,你得多嘢佢,佢就用盡佢,試吓你就知,所以不要胡亂話換就換呀!{:1_351:}

ropresident 發表於 2013-1-20 17:43

jeffliu 發表於 2013-1-20 17:04 static/image/common/back.gif
826多了低音單元,低頻當然好過906,不過在於你用左聽歌定睇戲;因為看電影時低頻已交予重低音,又可需換 ...

小弟曾是826v用家,玩左數年亦深知共能力,小弟只可以講826v易推出聲,但但頻要好就唔易。
以前也曾有不少師兄到訪小弟家中作分享,各師兄亦對小弟對826讚口不絕。

但耐何需要不小心血金錢先可以更上一層樓,因此小弟先會建議樓主轉換牌子。

再者,小弟虛心向師兄請教一下826v如何玩bi amp呢?

colinkwok 發表於 2013-2-19 04:35

ropresident 發表於 2013-1-20 17:43 static/image/common/back.gif
小弟曾是826v用家,玩左數年亦深知共能力,小弟只可以講826v易推出聲,但但頻要好就唔易。
以前也曾有不 ...

Bi amp係咪av amp先有呀!

YYSKY 發表於 2013-2-19 07:15

其實師兄有無諗過摩改隻喇叭內部接線呢?

通常啲廠家都是利用內部接線去調聲,係固意調差啲啲,你見同一單元點解高級啲就好聲啲,除咗箱體結構外,就係咁做到唔同級數有唔同聲底,所以一萬元以下喇叭都應該摩改。

我個人睇法。

ropresident 發表於 2013-2-19 08:11

colinkwok 發表於 2013-2-19 04:35 static/image/common/back.gif
Bi amp係咪av amp先有呀!

其實bi唔bi都無咩分別,因為事實上av amp要推得好座地已經唔易,bi左只會分散功力。
除非真正有兩部amp存在,否則可能用多左錢都得唔到想要既效果

fuman0123 發表於 2013-2-19 08:19

jeffliu 發表於 2013-1-20 17:04 static/image/common/back.gif
826多了低音單元,低頻當然好過906,不過在於你用左聽歌定睇戲;因為看電影時低頻已交予重低音,又可需換 ...

有小小意見,雖然睇戲大部低音都交於超低音
但同一隻超低音配座地,同配書架,又或者配衛星喇叭
出嚟嘅效果會差很遠{:6_238:}

ropresident 發表於 2013-2-19 09:07

fuman0123 發表於 2013-2-19 08:19 static/image/common/back.gif
有小小意見,雖然睇戲大部低音都交於超低音
但同一隻超低音配座地,同配書架,又或者配衛星喇叭
出嚟嘅效 ...

其實道理好簡單.
先唔好講質素/價錢, 或者個別喇叭問題, 單單講座地本身就有較大音箱就已經可以還原得低頻好d, 量感都較優.

如果好似826v呢類3路分音, 出黎既質素多數會較好分析力, 再加上喇叭低頻較潛同有一定既量, 就好易營造出氣氛.

ice_man 發表於 2013-2-19 09:07

不如預多些少budget換826W...{:6_183:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 想入手Focal 826V 不過...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。