yuppi 發表於 2013-3-12 15:14

Felis 發表於 2013-3-12 01:02 static/image/common/back.gif
Sunfire TGA 7201, $25000

25000 都ok. 不過同價位有好多選擇, 我就選擇加多幾千買 7401. C/P 值更高

vcom 發表於 2013-3-13 00:24

yuppi 發表於 2013-3-12 15:13 static/image/common/back.gif
如果一部機響大陸生產,一定吾會係美國 QC…iphone 吾係, oppo 亦一樣吾係。 ...

Ching,但我問過Emotiva有關問題,他們回覆有常駐員工睇實,和隔個月有工程師視察,確保產品質素。

yuppi 發表於 2013-3-13 00:49

vcom 發表於 2013-3-13 00:24 static/image/common/back.gif
Ching,但我問過Emotiva有關問題,他們回覆有常駐員工睇實,和隔個月有工程師視察,確保產品質素。 ...

我只係話吾會美國 QC, 有冇常駐員工睇實都係要睇番本身 QC 質數, 我只可以話 Emotiva 係抵用, 因為平

uchifong 發表於 2013-3-13 00:52

vcom 發表於 2013-3-13 00:24 static/image/common/back.gif
Ching,但我問過Emotiva有關問題,他們回覆有常駐員工睇實,和隔個月有工程師視察,確保產品質素。 ...

如果你信or 覺得咁有好大作用......如果咁對qc有幫助..從另一面睇winner都應該同樣受惠的...不是嗎?

yuppi 發表於 2013-3-13 01:00

如果二萬蚊budget ,就正正經經買部 MCA50 啦, 別超賣緊貨尾, 二萬頭, 足足平幾千.

http://www.anthemavs.co.uk/wp-content/uploads/MCA50frontpanel.jpg

http://www.studio-22.com/anthem/images/Anthem%20MCA%2050%20-%20Inside1.jpg

corolladv 發表於 2013-3-13 01:07

ronan 發表於 2013-1-13 23:02 static/image/common/back.gif
我有內地的朋友試過amp 著火,所以對內地牌子都有少少介心....

但依家oppo 同港鐵列車都係大陸做......... ...

師兄,咁你有冇去試聽過5250呀,聲如果。
我都有興趣去試聽下。

不過兩萬已經可以上7400 {:8_362:}

vcom 發表於 2013-3-13 10:12

uchifong 發表於 2013-3-13 00:52 static/image/common/back.gif
如果你信or 覺得咁有好大作用......如果咁對qc有幫助..從另一面睇winner都應該同樣受惠的...不是嗎? ...

好難講,因為我試過在淘寶買電腦椅,睇中一張台灣設計,但國內生產的電腦椅,經台灣買要超過五千,國內的廠同時做台灣D order 另外又出自已品牌的電腦椅,只是買二千幾。原來佢地用生產台灣電腦椅的設計同技術,照板煮碗,用唔同的料和改改顏色就算。你估台灣公司會唔會去理你國內品牌的質素呢?最多都係台灣公司派人Q返自已野。
Emotiva都應該理返國內運黎的貨,winner雖然設計九成似,但料未必完全相同,最重要係間廠自已願唔願Q出有問題的生產,定係隻眼開隻眼閉。

ronan 發表於 2013-3-13 20:27

corolladv 發表於 2013-3-13 01:07 static/image/common/back.gif
師兄,咁你有冇去試聽過5250呀,聲如果。
我都有興趣去試聽下。

無呀,依家諗緊入parasound a52, 唔考慮winner 了

因為winner 雖然包一年保用,唔知包唔包零件,再者winner 代理的貨其他實都係水貨黎

因為內地qc 好的就會出口,qc 差的就會售於內地

電子野始終要成本,祖國人工同設計方面可以慳,降低成本,但用料果方面始終無得慳

ronan 發表於 2013-3-13 20:31

果d 所謂工程師都係間唔中做下inspection ,行個圈睇下生產過程中有冇依照合約條款生產,有冇邊一部份做漏左,唔符合合約內容要求,而唔會full time 睇住條生產線,更加唔會做埋qc ,如果做埋qc ,就唔算係oem 了

有人黎睇廠,立即做大龍鳳,無人黎,話知你死,香港都係咁,更何況大陸?

ronan 發表於 2013-3-13 20:33

vcom 發表於 2013-3-13 10:12 static/image/common/back.gif
好難講,因為我試過在淘寶買電腦椅,睇中一張台灣設計,但國內生產的電腦椅,經台灣買要超過五千,國內的 ...

樓主可能對工程唔係咁認識

所謂的oem ,就係代工,點解有d 野一樣,只係牌子唔同,但價錢相差可以咁遠?

分別就在於張cert.

>>>用唔同的料和改改顏色就算。你估台灣公司會唔會去理你國內品牌的質素呢?最多都係台灣公司派人Q返自已野。

呢個就係重點,好多野拎出去賣之前,要通過公證行的安全測試,例如電器的emi/emcetc ,要有cert 先可以拎出去賣,做一個測試唔平的,呢個就係成本

其實philips 好多的燈具都係oem 大陸的廠,但點解philips 的燈具相比起大陸的廠會貴咁多? 就係d cert.

頁: 1 [2]
查看完整版本: winner 5250 vs emotive xp5

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。