uchifong 發表於 2013-1-1 15:00

RCA 同XLR的分別?

剛看到一些ching 問有關rca 轉xlr 的問題, 我也有一些不了解的想請教各位大哥,....其實xlr插在表現上相對rca有什麼優勢呢? 高級機大多都有xlr 插.......另外如果xlr轉rca之後...表現會否因此有所下降呢?......xlr 同 rca 是否只是插頭上的分別?...線身又有沒有區別呢?傳輸數據的方式又是否相同?
真的不太了解, 所以在這裡請教請教~~~

Gorgeous 發表於 2013-1-1 15:22

bigair 發表於 2013-1-1 16:52

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=80586

uchifong 發表於 2013-1-1 16:57

原來係咁~~~thanks 樓上的ching~~~~~似乎平衡插都未必一定係好gar wow~~~

playing7d 發表於 2013-1-1 17:22

uchifong 發表於 2013-1-1 16:57 static/image/common/back.gif
原來係咁~~~thanks 樓上的ching~~~~~似乎平衡插都未必一定係好gar wow~~~

事有湊巧,小弟今天剛剛換了平衡線,用於 Onkyo 5509 接 Parasound A52 ,同 Onkyo 5509 接 DAC ,優勢很明顯啊,口水聲都聽得一清二楚。

{:6_142:}

bigair 發表於 2013-1-1 18:42

有多餘錢咪試下囉{:6_182:}

frankpoon 發表於 2013-1-1 23:41

http://tw.myblog.yahoo.com/auster-blog/article?mid=3909

uchifong 發表於 2013-1-2 00:19

frankpoon 發表於 2013-1-1 23:41 static/image/common/back.gif
http://tw.myblog.yahoo.com/auster-blog/article?mid=3909

睇黎都係冇咩結果~~~就算同類插頭都好...材質,配答及其他技術都有好大影響~~~結果都係自己執生~~{:1_331:} ...hifi 果然係一門好抽象ge玩意~~{:1_258:}

frankpoon 發表於 2013-1-2 08:47

我都留意緊呢個問題,都係冇咩結果。
大概都係話RCA厚D,密度高D,線越長越輸俾XLR。
XLR音場寬D,聽多D野,線越長越比RCA好,因正負對消噪音。

最後都係決定自己兩種都試,唔試唔心息。

鐵心心 發表於 2013-1-2 12:43

XLr 同rca 針對條線距離多d
rca 我試過行6米已經唔得,有知知聲,而且已經用靚的線身同屏閉
相反xlr就冇問題在同一材料制作下

但有好多時兩者都有唔同,係因為gain xlr會大 d,
同要睇部機設計有冇針對邊邊去制作

其實有dhiend 機都唔支持用xlr, 死硬只出rca,
當然廠有廠睇法

頁: [1]
查看完整版本: RCA 同XLR的分別?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。