Andykong 發表於 2012-12-31 11:11

但其實最理想既方案應該係 wireless streaming 而唔係 line out,既然可以 OTG 攞到 signal 比 USB DAC, 照計寫個 app 抽個原裝 digital audio source 出來然後經 Bluetooth output 應該可行喎!

市面上已開始有 support Bluetooth 的隨身 Headphone amp+DAC,例如以下:

http://www.touchmyapps.com/2012/09/03/myst-1866-wireless-dac-and-headphone-amp-for-your-iphone/

http://vampeo.com/vampeo-v1-specification-table/

假以時日出相信呢類 wireless amp+DAC 可以越出越細,到時就真係可行的 portable solution 了!

當然,但求有聲的話,你都可以就咁 pair 你的 Android phone 去 wireless Amp+DAC,就當佢係個 BT headphone 咁用,但又好似失左用 headphone amp 既原意!

tomj 發表於 2012-12-31 14:20

好貴... {:1_332:}

ckikin 發表於 2013-1-10 18:10

我以一條mini to micro usb線去UnForce解碼連耳擴。

hongsuki 發表於 2013-1-11 15:56

http://erji.net/read.php?tid=1375499&fpage=2
這一種可以嗎?

Andykong 發表於 2013-1-13 23:33

ckikin 發表於 2013-1-10 18:10 static/image/common/back.gif
我以一條mini to micro usb線去UnForce解碼連耳擴。

這是我估計的最解單駁法,但試過係黃金問過又搵唔到類似既 micro to mini OTG 線賣,請問是 UnForce 跟機的還是街鋪有售呢?

師兄用邊部 Android 機?行緊邊個版本的 Android? 效果可以嗎?

Andykong 發表於 2013-1-13 23:40

hongsuki 發表於 2013-1-11 15:56 static/image/common/back.gif
http://erji.net/read.php?tid=1375499&fpage=2
這一種可以嗎?

是這一種了,但睇完有以下隱憂:

(1) OTG 出 digital audio 不穩定
嘗試重啟手機,盡可能關閉進程,開啟飛行模式,上述的問題會得到耳聞的改善, ...... 由此可得,OTG輸出信號的穩定性及播放器的水準都是造成A、B兩者存在差距的主要原因。

(2) 目前XP-1支援的安卓手機並不多,我能測試的MOTO XT910、LG Optimus LTE,三星Galaxy Note和Galaxy S2都不能相容。當然,這也符合xDuoo公佈的“僅支持原生安卓4.0及開放OTG功能”的範圍。

(3) 儘管xDuoo為XP-1配備了特別定制的OTG線和捆綁用皮套(僅適用於GS3),但礙於Micro USB插頭本來比較短小扁平,所以會在連接上存在不穩定性。

三個問題都涉及 OTG 的限制,所以我在 11 樓提出如果用 Bluetooth 傳送 Digital Audio 取代 OTG, 可能會解決以上問題,但似乎未有產品行呢條路!

t1174 發表於 2013-1-14 01:53

Bluetooth 傳送 Digital Audio 不是本來就可以的嗎?
另一個更加 pure 的方法是 upnp/DLNA

Andykong 發表於 2013-1-14 09:49

t1174 發表於 2013-1-14 01:53 static/image/common/back.gif
Bluetooth 傳送 Digital Audio 不是本來就可以的嗎?
另一個更加 pure 的方法是 upnp/DLNA
...

常見的 Bluetooth headset 是傳送 analogue playback 的,我的建議是用 bluietooth 取代 OTG,傳送 digital audio stream 去 DAC,要一體化 DAC/amp support BT,同埋要有 Apps 可以 extract digital audio 去 BT,兩樣都好似未見過,唔知大家玩過既有無見到類似的 product/apps!

ckikin 發表於 2013-1-14 20:50

我條線在黃金地面有間細間,專買線,特別多手機線的。你問佢會找俾你,基本上我有時只係同佢講我要接d甚麼機,佢都會幫到我。
線材當然好一般,但只係20蚊,純試下接耳擴睇下出唔出到聲。
條線連部Nuforce icon moblie成本都係幾百蚊,以我所知filo 17或7也可以咁玩。

Andykong 發表於 2013-1-15 13:09

ckikin 發表於 2013-1-14 20:50 static/image/common/back.gif
我條線在黃金地面有間細間,專買線,特別多手機線的。你問佢會找俾你,基本上我有時只係同佢講我要接d甚麼 ...

是福華街還是福榮街的小店?附近或對面有什麼較易認的店鋪或食肆嗎?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: Android 機配隨身耳擴

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。