yuppi 發表於 2012-12-30 13:22

Gorgeous 發表於 2012-12-30 12:47 static/image/common/back.gif
電腦喇叭定係步步高OEM?

等你 report...{:6_238:}

ronan 發表於 2012-12-30 14:01

cosworth01hk 發表於 2012-12-30 12:21 static/image/common/back.gif
明白
唔怪得ching會甘講

其實我只係計畫買b&w cm8 ,因為budget 問題,所以可能會買power amp 先,之後先買cm8

因為我本身用onkyo sr707, onkyo sr707 推我依家對入門jbl e30 書架都唔係咁夠力,所以想加power amp

同埋我本身想買b&w 684/683 ,但好多人都話入門的b&w 唔好買,同埋一對喇叭可以用十年八年,所以寧願儲耐D 錢,入CM8

szetojason 發表於 2012-12-30 15:23

有2个ching都用天逸1250後級话好正,有舊post

yuppi 發表於 2012-12-30 15:55

ronan 發表於 2012-12-30 14:01 static/image/common/back.gif
其實我只係計畫買b&w cm8 ,因為budget 問題,所以可能會買power amp 先,之後先買cm8

因為我本身用onky ...

好認真問你一個問題:點解你想買 CM8, 有冇親自聽過.

cosworth01hk 發表於 2012-12-30 17:39

ronan 發表於 2012-12-30 14:01 static/image/common/back.gif

因為我本身用onky ...

我曾經分別試過用Yamaha 3900 / 3900 pre out > 2ch int amp 推CM8
有無分別?
係有, 不過以我木耳聽感就並非坊間所言差天共地甘大 {:6_136:}

CM8 聲底取向偏爽快型
所以用作AV speaker的話, 小的認為非常合適
所營做出的空間感及氣勢等個人非常滿意
而且亦不難做到離箱效果 (當然還有擺位等配合)
用作2 ch, 音樂感與分析力亦不俗
同意有ching指同價位有更多選擇而且亦應多作比較
但各人購買一件產品時, 音色表現並非單一因素
如售後服務, 支援, 款式設計, 品牌 (以上兩點絕對影響家人同意入屋與否) 均在考慮之列
所以ching如只對CM8靈敏度有疑慮
不用擔心, CM8唔難推的 {:6_182:}

ronan 發表於 2012-12-30 17:51

yuppi 發表於 2012-12-30 15:55 static/image/common/back.gif
好認真問你一個問題:點解你想買 CM8, 有冇親自聽過.

我未聽過cm 8 ,但好耐之前起fortress 聽歌B&W ,唔記得係咩MODEL

我鐘意厚聲,特別睇演唱會時,人聲會響d ,同埋感覺上坐地喇叭d 聲會實d ,所以live band feel 會正d,同埋b&w 係爆得?

focal v816 都好正,人聲好暖好柔,但唔知爆唔爆得

kef 分析力好,就人聲太薄,同埋偏高音,無乜中音同低音,細聲聽會好正,但大聲聽就有種剌耳的感覺...............

dali 配onkyo 唔錯,但dali 喇叭的高音好似比人磨到好滑咁,睇戲時無左d 人大叫時果種氣勢,即一個粗人大叫時,可能會變左一個斯文人大叫

ronan 發表於 2012-12-30 17:54

cosworth01hk 發表於 2012-12-30 17:39 static/image/common/back.gif
我曾經分別試過用Yamaha 3900 / 3900 pre out > 2ch int amp 推CM8
有無分別?
係有, 不過以我木耳聽感就 ...

"如售後服務, 支援, 款式設計, 品牌 (以上兩點絕對影響家人同意入屋與否) 均在考慮之列
所以ching如只對CM8靈敏度有疑慮"

<======師兄講得無錯,因為b&w 話哂大牌子,加上有專門店,sevices 應該唔會太差
加上cm8/684 的外型幾適合,四四方方,似傳統喇叭型~~~kef 果d 把個高音單元放起個低音單元上面,唔係咁鐘意個設計

v816 個外型又三尖八角咁.....

以上只係個人意見~~~

ronan 發表於 2012-12-30 17:58

cosworth01hk 發表於 2012-12-30 17:39 static/image/common/back.gif
有無分別?
係有, 不過以我木耳聽感就 ...

師兄請問683/684 同cm8 分別大唔大?

我睇演唱會多,鐘意果種live band feel ,即高音較出,低音打得有力,中音要雄厚

聽cd 都只不過係聽pop 多, 徐小鳳同蔡琴,唔聽classic ,其實683/684 比否已經可以滿足到?

ronan 發表於 2012-12-30 17:58

szetojason 發表於 2012-12-30 15:23 static/image/common/back.gif
有2个ching都用天逸1250後級话好正,有舊post

其實PARASOUND 果D POWER AMP 又大約要幾錢?

yuppi 發表於 2012-12-30 18:18

ronan 發表於 2012-12-30 17:51 static/image/common/back.gif
我未聽過cm 8 ,但好耐之前起fortress 聽歌B&W ,唔記得係咩MODEL

我鐘意厚聲,特別睇演唱會時,人聲會 ...

建議你去鋪頭試聽咗先,同場比較埋其他同價位既喇叭,咁你就知道厚聲同朦既分別。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 請問如果用WINNER 推B&W cm8 好....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。