chinchin 發表於 2012-12-26 02:27

買 AMP 煩惱

大家好,小弟已買好晒所有喇叭同 WOOFER 了,如下
前置 ELAC 244,中置 ELAC 241,後置 MIRAGE OS3
WOOFER JL 110
現在煩惱緊 AMP 嘅選擇,起初諗住買部 ONKYO 5010 一部過(2 萬左右)。
後來聽朋友講話 AV AMP 可以買平 D,1 萬左右已 OK,再加部有 AV BYPASS 嘅 INT AMP(1萬左右) FOR 前置。
咁樣會好 D。想問下咁多位 CHING 是否這樣會比較好?
如果係咁的話,PIONEER LX86 再加 INT AMP 又是否適合這個組合呢?
OR CHING 們有其他 AMP 嘅見議

謝謝

yuppi 發表於 2012-12-26 04:40

如果吾係聽歌睇戲五十五十,又吾係用大喇叭推中後置,將預算放多一點落AV AMP係一個最好選擇
如果聽歌睇戲五十五十,功放預算係兩萬蚊以內,一部高階AV AMP係一個最好選擇
如果聽歌睇戲五十五十,功放預算係兩萬至三萬蚊,將預算一半一半放係AV AMP同合併機係一個最好選擇
至於三萬蚊以上既預算。。。我吾識答啦

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=136164&fromuid=591

galleryng 發表於 2012-12-26 08:36

yuppi 發表於 2012-12-26 04:40 static/image/common/back.gif
如果吾係聽歌睇戲五十五十,又吾係用大喇叭推中後置,將預算放多一點落AV AMP係一個最好選擇
如果聽 ...

如果三萬蚊以上買部金仔純聽歌係一個好選擇{:6_138:}

http://post76.com/x2/forum.php?mod=viewthread&tid=119646&highlight=E560

frankiecheung 發表於 2012-12-26 11:35

pioneer sc-lx86 + int. amp xpa-5 total price = onkyo 5010

2部好過1部

ckw1 發表於 2012-12-26 11:42

1 萬左右AV AMP,再加部有 AV BYPASS 嘅 INT AMP 或後级,因合拼AV AMP推ELAC會比較吃力.

yuppi 發表於 2012-12-26 12:08

frankiecheung 發表於 2012-12-26 11:35 static/image/common/back.gif
pioneer sc-lx86 + int. amp xpa-5 total price = onkyo 5010

2部好過1部

ching.....比較過先講啦, 淨計聽歌 86 + xpa-5 已經差三四條街.....{:6_194:}

yuppi 發表於 2012-12-26 12:12

不如我具體D:

兩萬預算以下:
聽歌: ONKYO 5010
吾聽歌: Y 記 3020

三萬預算以下:
聽歌: ONKYO 3010 + 水S300i
吾聽歌: Y 記 3020 + xpa5/ xpa2

kenji00543 發表於 2012-12-26 16:43

小弟用5010推247be 241be都無咩問題
我都係睇戲多
日後再加後級仲好啦

Gorgeous 發表於 2012-12-26 17:11

chinchin 發表於 2012-12-27 01:25

謝謝咁多位 CHING 嘅意見 同 D 毒 POST
我應該會先買
頁: [1] 2
查看完整版本: 買 AMP 煩惱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。