kenchui 發表於 2012-12-21 11:45

由o記轉p記的疑問.....

尋日終於有時間set下部lx56. 駁好哂 (線材同以前部o記806一樣)之後.....

發覺開左機, 即使未有signal in, 喇叭都會有好細既雜聲(zz沙沙).不過啲聲細到一定要耳仔貼住個喇叭先聽到....

咁樣唔知係咪正常.....因此以前無o記係唔會咁架~

多謝指教...

補充內容 (2012-12-21 15:12):
我全部5隻speaker都有咁既情況, 主要係由個高音單元發出的~

little.cheung 發表於 2012-12-24 14:56

Checked... i am using 56 also... have the same problem... ching you solve this problem yet?

kenchui 發表於 2012-12-24 15:22

little.cheung 發表於 2012-12-24 14:56 static/image/common/back.gif
Checked... i am using 56 also... have the same problem... ching you solve this problem yet?

oh. Thanks your reply....

not yet solved.....

唯有過兩個月搬屋時執過啲線睇下會唔會好啲啦

little.cheung 發表於 2012-12-24 15:26

kenchui 發表於 2012-12-24 15:22 static/image/common/back.gif
oh. Thanks your reply....

not yet solved.....

just checked with Pineer service, he said normally no sound when u put the volumn to "0" if you still hear the sound then unplug woofer cable and try again.. "final weapon" bring it back to service centre worrrr... shit it's more than 15kg man...

yuppi 發表於 2012-12-24 15:27

級數問題,由806 降級到56, noise 大聲咗吾出奇。

kenchui 發表於 2012-12-24 15:41

yuppi 發表於 2012-12-24 15:27 static/image/common/back.gif
級數問題,由806 降級到56, noise 大聲咗吾出奇。

Thank...

不過我諗56點都唔會比806低級......
甚至有人話可係高一級, 不過我覺得最多都係同級,,,,,

kenchui 發表於 2012-12-24 15:43

little.cheung 發表於 2012-12-24 15:26 static/image/common/back.gif
just checked with Pineer service, he said normally no sound when u put the volumn to "0" if you st ...

我好似又無試過將volume校到去0試過喎, 今晚返去試下....

不過我覺得就算唔校去0, 無input既時候都應該係無聲啦, 無埋由有沙沙聲

yuppi 發表於 2012-12-24 16:39

kenchui 發表於 2012-12-24 15:41 static/image/common/back.gif
Thank...

不過我諗56點都唔會比806低級......

如果係 sale 話 56 比 806 高一級, 咁冇野講...{:6_123:}

yuppi 發表於 2012-12-24 16:41

kenchui 發表於 2012-12-24 15:43 static/image/common/back.gif
我好似又無試過將volume校到去0試過喎, 今晚返去試下....

不過我覺得就算唔校去0, 無input既時候都應該 ...

唔校去0, 無input既時候都有 noise, 呢D 咪同 S/N ratio 有關囉

gikifk 發表於 2012-12-24 17:57

應該係部機的前級放大有不善之處,該該係無聲的
頁: [1] 2
查看完整版本: 由o記轉p記的疑問.....

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。