ilavbnm 發表於 2012-12-21 13:57

akira11092 發表於 2012-12-21 13:34 static/image/common/back.gif
無錯, 擺明考大家牌, 可見呢度識駛錢既人多, 識毒人既更多, 但識野既人少,識野但肯教人既更少
呢度俾我既 ...

每個網都有佢o既位置...我認同76唔係講hi-end/技術野o既地方
但係我中意喱度o既氣氛...和和氣氣...C兄們亦懂互相尊重
根本...現實中能夠有高消費力/有時間心機鑽研音響o既只係少數人(高消費力不等如有高技術)
76為平民大眾(例如:我)提供一個可以交流&討論o既平台...我覺得ok喎...{:6_182:}
如果C兄覺得76唔適合...咪去第2度玩囉...講真...無需太介懷每個網o既做法
反正網上世界都只係虛擬世界...可能有朝一日我都會覺得76唔再o岩我
到時...我自會去第2度玩...其實就係咁簡單...何必要考人牌/踩人呢?...{:9_431:}

akira11092 發表於 2012-12-21 14:12

ilavbnm 發表於 2012-12-21 13:57 static/image/common/back.gif
每個網都有佢o既位置...我認同76唔係講hi-end/技術野o既地方
但係我中意喱度o既氣氛...和和氣氣...C兄們 ...

師兄你誤會, 我係考牌但就絕對無意係度踩人亦無意破壞呢度一直和平既討論氣氛
唔係叫人做 CD-ROM, 呢個祇係自已取向姐

tobis 發表於 2012-12-21 14:42

ilavbnm 發表於 2012-12-21 13:57 static/image/common/back.gif

{:6_193:}

LCPD 發表於 2012-12-21 17:36

akira11092 發表於 2012-12-21 13:34 static/image/common/back.gif
無錯, 擺明考大家牌, 可見呢度識駛錢既人多, 識毒人既更多, 但識野既人少,識野但肯教人既更少
呢度俾我既 ...

可見呢度識駛錢既人多, 識毒人既更多, 但識野既人少,識野但肯教人既更少
師兄你點知?

可見呢度識駛錢既人多 ? 當然啦,玩得影音買條CHEAP線都係錢

識毒人既更多 ? 就算真係推介某幾個大路牌子,咁又點? 又無人迫你買!

但識野既人少 ? 呢度閒閒地百幾個影音玩家! 點為之識野先?

識野但肯教人既更少 ? 小弟就係一個新手,有問題又有人解答喎!

既然係咁,不如師兄考慮下有邊個論壇係比到以上條件你既,
就去加入囉!
何必玩得咁辛苦呢?
論壇係一個大家討論,交流既地方,無話對與錯既,
而小弟就覺得呢度幾好氣氛又學到D野咁啦。{:6_182:}

LCPD 發表於 2012-12-21 17:37

{:6_193:}

ilavbnm 發表於 2012-12-21 17:58

其實我最中意76之處...就係貼近生活
大家玩o既地方/器材...都係貼近一般家庭/普羅大眾
唔似得某d網站/音響雜誌咁講...三幾萬一部機都叫入門級
三幾萬一部...AMP+CDP+SPK...最基本設備都要過十萬
對於有能力玩開Hi-End級o既朋友...可能十幾萬真係算入門級
但係對於一般市民o黎講...十幾萬真係唔可以叫入門級
所以...如果76主要係講最Hi-End/好高深o既音響技術理論
我真係唔會上o黎...{:6_147:}

P.S
我唔係話76眾C兄無能力玩Hi-End野...亦唔係話76眾C兄無技術
我只係想表達...我更喜歡貼近生活o既76...{:6_122:}

hin5509 發表於 2012-12-21 20:23

點設定係無絕對,靠自己雙耳及喜好去set,每個人對音質要求都不同,
何不自己在每分頻點去試聴一下,找岀你認為合適的位置!
頁: 1 2 [3]
查看完整版本: 請教大家我的喇叭 Freq : 70Hz ~ 20kHz 點 set 分頻點好 ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。