小瑟 發表於 2012-12-19 09:30

ahnel 發表於 2012-12-18 17:41 static/image/common/back.gif
有好多人有一個錯誤o既諗法就係我哩一世都唔會換個Eizo, 我都係用雞雞mon睇相, D相全部都係擺上FB分享,...

問題問題, NEL哥, 我想問, 如果我影既係RAW, 咁 Adobe RGB 同 S-RGB, 係咪就唔會再有呢個轉換既問題出現呢?? 係影RAW既情況下, 呢個色域設定又有冇地方係會有影響呢?????

MANY THX~~~~

小瑟 發表於 2012-12-19 09:33

Zack_A 發表於 2012-12-18 17:53 static/image/common/back.gif
話雖如此,說到底,都要個mon support a rgb 先得.唔係影左A RGB, 係 SRGB MON 睇唔到....

但又咁講喎, 可能其實你個MON係SUPPORT高過S-RGB但又唔到A-RGB既話, 如果只用 S-RGB咪會等於用唔,盡個MON, 就好似我咁, 我公司係用 EIZO MON的, 不過我屋企用 DELL U-SHAPR MON, 老實講, 我都唔知個MON既SPEC係咩, 不過我依家就會轉返用 A-RGB, 因為色域多左, 相既色深同層次始終係會好左, 可執性又會大D呢~~~{:6_139:}

小瑟 發表於 2012-12-19 09:33

ykluk 發表於 2012-12-18 19:13 static/image/common/back.gif
Nel哥好嘢喎~~!!!
學咗嘢就分享比大家知~~!! 我都係上咗堂先改返個Adobe RGB...... ...

咁你就夠唔係啦, 學完野都唔分享.....可惡!!!!!{:6_169:}

講笑, 知你忙76DESIGN同公司野已經想死~~~{:6_176:} {:6_176:} {:6_176:} {:6_176:} {:6_176:}

ahnel 發表於 2012-12-19 09:49

小瑟 發表於 2012-12-19 09:30 static/image/common/back.gif
問題問題, NEL哥, 我想問, 如果我影既係RAW, 咁 Adobe RGB 同 S-RGB, 係咪就唔會再有呢個轉換既問題出現 ...

基本上raw file 係不帶任何 color profile, 純粹係直入直出o既一堆數字, 要到佢轉番jpeg佢先會attach番一個color profile落去~

ahnel 發表於 2012-12-19 09:56

小瑟 發表於 2012-12-19 09:33 static/image/common/back.gif
但又咁講喎, 可能其實你個MON係SUPPORT高過S-RGB但又唔到A-RGB既話, 如果只用 S-RGB咪會等於用唔,盡個MON ...

你想知隻mon係咩spec好容易, 買隻Spyder 4 Elite, cal 完隻mon之後佢會比番個讀數你睇, 錦你就知你隻mon係可以cover到幾多成o既A-RGB, 好好玩嫁~{:6_238:}

ykluk 發表於 2012-12-19 10:45

小瑟 發表於 2012-12-19 09:27 static/image/common/back.gif
解答得好好, 果然係達人AHNEL~~~~值得加100分呀~~~~

另外依家我影相, RAW+S-JPG IS A MUST,...

其實黑卡都係無咁好, 最好係灰卡, 大約係20%-30%既灰卡~~!! {:9_421:}
不過係正常光度低下(3000K - 7000K咁上下啦), 用返AUTO已經幾準, 尤其是你部靚機呢~~!!! {:9_408:}

Zack_A 發表於 2012-12-19 10:55

小瑟 發表於 2012-12-19 09:33 static/image/common/back.gif
但又咁講喎, 可能其實你個MON係SUPPORT高過S-RGB但又唔到A-RGB既話, 如果只用 S-RGB咪會等於用唔,盡個MON ...

的確, 用A RGB 可調整度比較高D.
{:6_193:}

可惜用緊雞mon, 睇唔出分別{:6_243:}

Zack_A 發表於 2012-12-19 10:56

ykluk 發表於 2012-12-19 10:45 static/image/common/back.gif
其實黑卡都係無咁好, 最好係灰卡, 大約係20%-30%既灰卡~~!!
不過係正常光度低下(3000K - 7000 ...

即係2 stop?{:6_240:}

ykluk 發表於 2012-12-19 11:06

Zack_A 發表於 2012-12-19 10:55 static/image/common/back.gif
的確, 用A RGB 可調整度比較高D.

都唔關事既, 宜家好多MON就算幾貴都未必出到好多Adobe RGB色, 因為太闊喇~~!! {:8_395:}
就算APPLE RETINA都只係去到74%既Adobe RGB, 但sRGB都去到99%架喇~~!! {:9_421:} 我部陳年macbook都只係去到73% sRGB同55% Adobe RGB....{:8_374:}
雞MON都有雞MON好處, 出唔晒色唔緊要(唔係下下都EIZO咩), 最緊要係啱色~~!! {:9_421:}

ykluk 發表於 2012-12-19 11:06

Zack_A 發表於 2012-12-19 10:56 static/image/common/back.gif
即係2 stop?

咩係2 STOP?? {:9_419:}
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 相機色域選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。