mantam121 發表於 2012-12-10 19:12

hsbkl 發表於 2012-12-10 18:37 static/image/common/back.gif
而家講緊 103 的 HDMI 2 是否只出聲而唔出畫, 唔關 HDMI 1事。

如果 103 的 HDMI 2 經 av amp 駁去的顯 ...

師兄解釋得好,又簡單直接.{:6_193:}

kenneth529 發表於 2012-12-10 19:29

hsbkl 發表於 2012-12-10 18:37 static/image/common/back.gif
而家講緊 103 的 HDMI 2 是否只出聲而唔出畫, 唔關 HDMI 1事。

如果 103 的 HDMI 2 經 av amp 駁去的顯 ...

我見到ching請教#1
; 當使用HDMI A/V分離,电視直插hdmi 1;amp插hdmi 2為何兩 組单獨使用時;輸出都有声有畫呢? 吾通系吾駛教....set左去A/V分離就已经當系呢? 亦試過分别使用103的hdmi1同2插电視機的av的1同2;兩度 都有聲畫輸出;,,,,,,其實咁樣咪即系可以同時輸出兩 組聲畫;宜吾可以聲畫獨立分離囉???咁尼个A/V分離選項 咪形同虚設. 各位師兄及不妨試下尼个分唇丫 已去信oppo了解,等待回覆中!

乜唔係講緊依樣咩{:6_141:} ,咁真係唔好意思可能誤會咗{:6_176:}
我又係同ching,同樣情況,HDMI 1同2都有聲有畫,咁樣算唔算有問題??{:6_125:}

mantam121 發表於 2012-12-10 21:33

kenneth529 發表於 2012-12-10 19:29 static/image/common/back.gif
我見到ching請教#1
; 當使用HDMI A/V分離,电視直插hdmi 1;amp插hdmi 2為何兩 組单獨使用時;輸出都有声 ...

我都睇過格離師兄講個Post,話Hdmi有AI(人工知能),所以會自已分聲同畫去Hdmi 1 同Hdmi 2,{:6_229:}

103 > H1 > 投
       > H2 > Amp > TV
因為HDMI 知道103 H1 video 輸出同Amp video 輸出唔係同一部機,所以103 H2 都會出埋畫面

103 > H1 > 投
       > H2 > Amp > 投
HDMI 知道輸出係同一個器材,H1 只會出畫面, H2 也都只會出聲比Amp , 連撰hdmi2 都唔比。

hsbkl 發表於 2012-12-10 22:17

Sorry,

應該係:

如果 103 的 HDMI 2 經 av amp 駁去的顯示器, 如跟 HDMI 1 係同一個顯示器, 或者av amp 唔再駁顯示器, 先會有聲無畫, 即會係 a/v 分離

alandr918 發表於 2012-12-11 00:41

hsbkl 發表於 2012-12-10 22:17 static/image/common/back.gif
Sorry,

應該係:

我現在用相同牌子和長度嘅hdmi線嘅接駁hdmi1 和2,感覺畫面表現好咗,而音樂嘅空間感、定位和音色好咗!如果用hdmi2 AV amp 出返畫面,又好似變回只用hdmi1 出聲畫咁樣!

小瑟 發表於 2012-12-11 07:51

岩岩睇呢個POST, 都有D奇怪, 其實呢個功能好似93已經係咁, 當 H1接左TV, H2接左AMP(會出聲既野啦), 103就會 DETECT 到H2有部AMP會食音效, 咁 H1就唔會出聲(即係TV啦.), 但如果你即時熄左部AMP, H1就會有返聲比TV架勒, 呢個功能我係93時都玩過, 的確係咁既.

不過你話如果 H1 同 H2 都係插住TV 同 AMP時, 咁究竟 AMP既 TV OUT插多一部機例如 投投有冇畫面呢個問題呢.................小瑟就係冇投投, 所以真係試唔到. 因為我一轉個TV INPUT去 AMP既TV OUT, 又真係會有畫面, 不過又因為我TV既 BLU-RAY INOUT冇再用, H2會食返信號出返畫面, 呢個DETECT功能我又覺得好正常. 其實我當日玩93時都已經係咁呢~~~

小瑟 發表於 2012-12-11 08:02

toysonline 發表於 2012-12-2 19:16 static/image/common/back.gif
就系吾明尼个影音爱好者共同追求的功能,之前都無前輩測试時發覺囉..得罪講句...好以都幾求其...

師兄, 咁你咁講我又唔多認同呢, 囉部機上手試野, 插好哂屋企既機, 每人試既重點都唔同, 有人會主試畫圖表現, 有人會試功能更新, 有人會試同93既分別, 冇可能有人可以將整部機既任何一個功能及所有選項都來回反覆用唔同既方法去測出有冇問題出現, 呢D咁辛苦既事, 我返工時就一定要做, 不過如果係玩家測試, 就未必會用到呢個方式去做測試呢.

toysonline 發表於 2012-12-12 01:09

小瑟 發表於 2012-12-11 08:02 static/image/common/back.gif
師兄, 咁你咁講我又唔多認同呢, 囉部機上手試野, 插好哂屋企既機, 每人試既重點都唔同, 有人會主試畫圖表 ...

情急加肉緊....已修改標題!{:1_258:}
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: Oppo 103 Hdmi A/V 分離功能 失效??

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。