halfnew 發表於 2012-11-24 10:17

想買部聲靚的Media Player

現正在用 Giec HD220, 借朋友的 HiMedia 600A一試, 聲音已兩個世界, 搞到我想買部聲靚的Media Player, 畫質不是最重要, 因為我部電視都唔靚.

扒文睇過, 好似DUNE HD Smart H1唔錯, 千幾蚊我都可以接受, 當然平D仲好, 所以想問下大家意見:

1. DUNE HD Smart H1 是否一個好選擇
2. 如畫質要求不高, 會否有D平D的好選擇
3. 是否沒有一部千多元的 Media Player 可以換 rmvb 而又可以有 sigma chipset 咁好聲

我知software可能是一個問題, 所以都想要部穏定D的機, 謝謝

myblue 發表於 2012-11-24 15:00

老實講, 玩聲就唔好靠部MP啦, 睇開戲行bitstream, 一定係功放幫你解碼個d聲效, 所以部部MP聲效唔差好遠.

如果Ching又唔睇畫質, 咁你手頭上部600A夠了, 當然Dune高佢成班, 之不過價又高佐. 係一千元樓下, 玩得過嘅不外600同900姐.

如果個筆直有三兩千, 可以諗唸450月肉. 啱你個tech spec.

billymud 發表於 2012-11-24 16:08

買部 HiMedia 600A 或 900A, 抵玩,雖然佢跟機火牛好鷄。
配隻 linear PSU 玩, 更加啱曬你要求。
玩MP,目標 = 一味夠平!

halfnew 發表於 2012-11-24 16:12

billymud 發表於 2012-11-24 16:08 static/image/common/back.gif
買部 HiMedia 600A 或 900A, 抵玩,雖然佢跟機火牛好鷄。
配隻 linear PSU 玩, 更加啱曬你要求。
玩MP,   ...

甚麼是 linear PSU

halfnew 發表於 2012-11-24 16:14

myblue 發表於 2012-11-24 15:00 static/image/common/back.gif
老實講, 玩聲就唔好靠部MP啦, 睇開戲行bitstream, 一定係功放幫你解碼個d聲效, 所以部部MP聲效唔差好遠.

...

我是行bitstream入Denon 3808的, 發是 220 同 600 個聲都差好遠, 所以先想 upgrade 部靚的 MP

billymud 發表於 2012-11-24 16:17

halfnew 發表於 2012-11-24 16:12 static/image/common/back.gif
甚麼是 linear PSU

即不是果D 細細隻嘅 開關式電源供應器。(跟機果款)

billymud 發表於 2012-11-24 16:18

halfnew 發表於 2012-11-24 16:14 static/image/common/back.gif
我是行bitstream入Denon 3808的, 發是 220 同 600 個聲都差好遠, 所以先想 upgrade 部靚的 MP ...

杰科好老架!

halfnew 發表於 2012-11-24 16:30

billymud 發表於 2012-11-24 16:17 static/image/common/back.gif
即不是果D 細細隻嘅 開關式電源供應器。(跟機果款)

咁我可以係邊度買及幾錢?

myblue 發表於 2012-11-24 16:59

halfnew 發表於 2012-11-24 16:14 static/image/common/back.gif
我是行bitstream入Denon 3808的, 發是 220 同 600 個聲都差好遠, 所以先想 upgrade 部靚的 MP ...

會唔會部220個HDMI係 1.1 或1.2.而600A個係1.3,如果係就唔奇.

obee 發表於 2012-11-24 17:18

halfnew 發表於 2012-11-24 16:30 static/image/common/back.gif
咁我可以係邊度買及幾錢?

我係用DIY PSU 的,我唔覺用左落himedia度好好多。如果特別去買一隻俾himedia用會好大陣將。因為一個linear PSU 就算DIY 都要近一千起碼!依家乜都貴,單係個箱連運費都要$200。
頁: [1] 2
查看完整版本: 想買部聲靚的Media Player

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。