manKi 發表於 2012-11-14 20:33

frankpoon 發表於 2012-11-14 01:03 static/image/common/back.gif
繼續報告: 唔該晒ITOY hing幫手買的電氣石及備長炭, 返到屋企, 急不及待, 爬兩淡飯沖過涼就開工.

今次同時 ...

工序完成 {:6_195:} DIY... 可以慢慢配搭 {:6_211:}

frankpoon 發表於 2012-11-14 20:58

KING 發表於 2012-11-14 09:30 static/image/common/back.gif
石仔唔駛煲既,要run就係d接線同蘇肉!

你應該先落炭條係拖板內側避開L,N位,之後用石仔固定舊炭去唔好比佢 ...

其實係我心急姐,又或者話D毒癮發作,手震震控制唔到自己{:6_207:}

frankpoon 發表於 2012-11-14 21:18

lau2001hk 發表於 2012-11-14 02:06 static/image/common/back.gif
施板,幾本吳會用鉑金fuse, 用hifi tuning supreme or cardas fuse
要有力,正常速度,跟住由其他電源線tun ...

唔該晒ching指點

frankpoon 發表於 2012-11-15 00:53

今晚終於可以靜靜地聽了約一個鐘頭的歌, 大約需要3至4首歌的時間熱身, 所有器材先進入狀態, 我是用原裝MK fuse, king sir講得對,
鈀金屎減少左d野, 令到音樂唔夠飽滿, 音樂感唔夠寷富, 相對薄左D; 而家所有野返晒來, 唔知點解, 由於D聲鬆左, 控制力強左, 總係

想搵D背景音樂複雜D既歌, 動態大的音樂去挑戰佢, 呢首解唔解得開呢? 另一首又解析得如何呢? 於是聽完一首又一首, 每首歌都係全新的感受!{:8_403:}

好享受, 但又感慨好多年前初初玩時, 最鍾意聽人聲清唱, 最怕動態大既背景音樂, 出來一舊一舊D聲, 亂晒籠......{:6_204:}

KING 發表於 2012-11-15 09:38

frankpoon 發表於 2012-11-15 00:53 static/image/common/back.gif
今晚終於可以靜靜地聽了約一個鐘頭的歌, 大約需要3至4首歌的時間熱身, 所有器材先進入狀態, 我是用原裝MK f ...

補品唔係人人都受得落,玩音響唔好"人芸亦芸",信自己隻耳好過信人!

frankpoon 發表於 2012-11-15 14:29

呢個diy拖板應該係我玩音響過程中的一個里程碑, 仲要係好重要既里程碑, 因為終於突破左中低頻痴埋一舊的樽頸,

呢一舊o野真係搞左好耐(好多年), 勢估唔到係俾個拖板搞掂!

當然有人會話加後級就可以即時搞掂, 但買部加後返來頗好線的滿足感, 遠遠不及將拖板料逐一買回來, 電線開皮, 將電線繞圈,

上好螺絲, 又收好又打開, 又打開又收好, 放石仔,又同king sir傾下, 又同itoy2008傾下講下, 不亦樂乎!

講下講下, 點解...仲未收工gar... 想返去聽o野!

frankpoon 發表於 2012-11-24 20:37

話時話, 想探討點解呢個DIY拖板會加大左AMP的推力?

之前個AMP是插在SINE 30A冇濾波個插位上, 本以為好正啦, 點知原來仲有更正的.
原來我的P記LX73之前仲未用盡其性能. (沒有最好, 只有更好!)

這實在是做這個拖板意料之外的, 原意其實想將英式牆插改做美式, 但礙於保險問題, 退而改
以美式拖板代之.

照推理假如能夠拉獨立電線, 一定能夠將整套系統的表現升級! 如果邊位CHING是剛剛新居裝修的, 知道點做啦...{:1_343:}

frankpoon 發表於 2012-11-25 01:09

7N 14AWG 單支銅, 又要開工啦!

KING 發表於 2012-11-25 12:24

frankpoon 發表於 2012-11-25 01:09 static/image/common/back.gif
7N 14AWG 單支銅, 又要開工啦!

今次可以話更上一層樓,手功好好夠哂專業,低加分比你!
但提你一樣,單晶純銅線要比耐性去煲煲佢,正常你一開聲會覺得音壓細左,
煲一排先慢慢正常返,石仔同炭係唔駛煲,要煲係d接線同蘇肉!

KING 發表於 2012-11-25 12:27

師兄!等你新報告呀!
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8
查看完整版本: 四位美式拖板DIY. (最新報告在第5頁)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。