valveP 發表於 2016-4-27 20:45

Lorenz E88CC早期灰除氣劑支架
中頻全無沙石,分析力高,細節清楚豐富,低頻朦小小. http://i286.photobucket.com/albums/ll108/adriancheng/L1000531_zps8u8pqunc.jpg

ADA 發表於 2016-4-27 22:23

valveP 發表於 2016-4-26 22:59
唔一定,睇你鐘意乜,分銅柱及銀色柱期,161 及163 Date code聲底完全唔同,分析力及幼細不及長屏但中低頻密 ...

收到。
玩膽的朋友好似係唔係都話長屏好d,可能我的存貨太小,未能詳細比較,但我手上的膽多數短屏,而事實又真係好啱我口味!

valveP 發表於 2016-4-28 01:14

ADA 發表於 2016-4-27 22:23 static/image/common/back.gif
收到。
玩膽的朋友好似係唔係都話長屏好d,可能我的存貨太小,未能詳細比較,但我手上的膽多數短屏,而事實又 ...

好多人鐘意拗邊隻膽好聲即是等同話邊部機好,又邊對喇叭好聲,全部都係多餘,各人有各人喜好,監人去喜歡自己既喜好,要人認同,無知到極.

ADA 發表於 2016-4-28 07:46

valveP 發表於 2016-4-28 01:14
好多人鐘意拗邊隻膽好聲即是等同話邊部機好,又邊對喇叭好聲,全部都係多餘,各人有各人喜好,監人去喜歡自己 ...

某程度上啱架!
音樂始終係自己享樂,自我解壓的媒體。
正如我聽過咁多膽,暫時情歸2A3.
不過我有部VT25製作中,到時可能情歸VT25!

valveP 發表於 2016-4-29 06:58

Mullard 最早期ECC81 45度角方環屏有雙孔
Date code 1552 F3http://i286.photobucket.com/albums/ll108/adriancheng/L1000595_zpsxqzmklfk.jpg

ADA 發表於 2016-4-29 17:06

ValveP師兄有冇D窮人恩物,性價比高又易搵的12A?7膽介紹下?
我就覺得窮人恩物係RCA,夠平又平均,一定好過玩現代膽!
性價比高就Siemens 同 Valvo.

valveP 發表於 2016-4-29 20:41

ADA 發表於 2016-4-29 17:06 static/image/common/back.gif
ValveP師兄有冇D窮人恩物,性價比高又易搵的12A?7膽介紹下?
我就覺得窮人恩物係RCA,夠平又平均,一定好過玩現 ...

ADA兄
都係個句,每人口味唔同,好難話邊隻膽比較優勝
ECC81可以試下Brimar黑屏方環
ECC82就吹喇叭大圈短屏
ECC83試下Valvo斜圓環
以上既膽相信唔會太貴但只是我個人既推介,未必合你心水也

ADA 發表於 2016-4-29 21:31

valveP 發表於 2016-4-29 20:41
ADA兄
都係個句,每人口味唔同,好難話邊隻膽比較優勝
ECC81可以試下Brimar黑屏方環

多謝推介。
(因為我用電腦開post76太慢,所以暫時比唔到分同不能打太多字)

valveP 發表於 2016-4-29 21:38

ADA 發表於 2016-4-29 21:31 static/image/common/back.gif
多謝推介。
(因為我用電腦開post76太慢,所以暫時比唔到分同不能打太多字)

作為參考下就算啦
MullardECC81 第二期
1552 D4 單孔屏http://i286.photobucket.com/albums/ll108/adriancheng/L1000596_zpsrtwzfsfq.jpg

valveP 發表於 2016-4-30 07:39

Mullard ECC81 第三期
長支架方環
Date code 1552 J4http://i286.photobucket.com/albums/ll108/adriancheng/L1000599_zpsg7wesnzh.jpg
頁: 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 [178] 179 180 181 182 183 184 185 186 187
查看完整版本: 晒晒你的膽物品

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。