devillee123 發表於 2012-11-6 23:09

要請各大師看圖解題

請各大ching 教路:小弟梳化背後有兩呎空位,在後牆裝了兩種隔音棉,一平'一斜面'如圖1.想請教小弟的帖法有沒有倒轉方向,因為小弟本想張音頻向外擴散,但現在好似收窄了,請各大師幫忙!
(1)

wilfred 發表於 2012-11-6 23:39

吸音棉同擴散板係兩樣嘢嚟嘅,咪玩啦!

YYSKY 發表於 2012-11-6 23:58

點向都係吸音邊有得散呀,音牆一定收窄啦。

mantam121 發表於 2012-11-7 01:18

擴散板

avlam 發表於 2012-11-7 03:00

其實擺位同喇叭都有問題!

akira11092 發表於 2012-11-7 08:33

仲有人認為加左咩板呀之類可以做 "擴散" 諗下係 amp 調教係咪會容易做到呢種效果好過啦 .....
既個個都似我咁孤9寒, 個地球停左架喇

hin5509 發表於 2012-11-7 10:25

試下對喇叭唔向下會唔會好d,e d擴散型後置唔應該向下的吧!

devillee123 發表於 2012-11-7 23:04

hin5509 發表於 2012-11-7 10:25 static/image/common/back.gif
試下對喇叭唔向下會唔會好d,e d擴散型後置唔應該向下的吧!

ching 其實小弟都知道後置喇叭應該放在聆聽點,後面離開3呎,及升高3呎,但因為地方所限未能做倒!
但在AV方面包圍感還可以.{:6_197:} 其實問題在於兩聲道的喇叭擺位,小弟屋仔太細,右面喇叭位又有幅牆,如果左右喇叭要向正皇帝位,右面的喇叭離開後牆最遠底頻都會過晒龍!

臭鼬鼠 發表於 2012-11-8 00:04

個廳打直玩應該仲正{:1_339:}

hin5509 發表於 2012-11-8 00:46

devillee123 發表於 2012-11-7 23:04 static/image/common/back.gif
ching 其實小弟都知道後置喇叭應該放在聆聽點,後面離開3呎,及升高3呎,但因為地方所限未能做倒!
但在AV方 ...

其實你而家係唔滿意2聲道還是7.1聲道?
你說想將聲音擴散是指前置還是後置啊?
你前置低頻過多的話可試下用吸音綿塞住個低音反射氣孔或加腳釘試試。
有時受地方限制都無計,唯有慢慢試,逐步調教,這也是一種樂趣。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 要請各大師看圖解題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。