peterwong777 發表於 2012-11-6 10:08

B&W 抉擇中...

早排去左試喇叭,本來諗住試d加拿大/美國牌子例如PSB, Energy, Boston,臨走前無聊試埋對B&W 685,一向都以為呢個牌子唔啱播ROCK MUSIC,點知又真係唔差喎,唔單只有力及有包圍感,仲要feel到暖暖地。

而家有個問題想請教各位,仲有冇其他牌子個聲底係類似B&W?我真係想再試真d,因為買左至少對幾年,唔啱聽就棧自己囉囉o戀。

KENXYZ 發表於 2012-11-6 10:39

C兄可以比較下
英國Mordaunt-short
聽pop rock都ok架......

peterwong777 發表於 2012-11-6 10:49

KENXYZ 發表於 2012-11-6 10:39 static/image/common/back.gif
C兄可以比較下
英國Mordaunt-short
聽pop rock都ok架......

謝謝,我試過Mezzo 1,屬快收快放果隻,好啱AV用,我自己覺得聽歌耐左高音有d拮耳仔,唔係好噤聽。

KENXYZ 發表於 2012-11-6 11:31

peterwong777 發表於 2012-11-6 10:49 static/image/common/back.gif
謝謝,我試過Mezzo 1,屬快收快放果隻,好啱AV用,我自己覺得聽歌耐左高音有d拮耳仔,唔係好噤聽。 ...

認同.C兄耳仔有判断力
甘等下其他C兄有什麽推介{:6_155:}

sam12345 發表於 2012-11-6 12:51

有冇試下JBL,ATC,AE,意力,PMC都唔錯嫁{:1_351:}

playboy 發表於 2012-11-6 12:59

sam12345 發表於 2012-11-6 12:51 static/image/common/back.gif
有冇試下JBL,ATC,AE,意力,PMC都唔錯嫁

Elac{:1_351:}

alan2000 發表於 2012-11-6 13:13

peterwong777 發表於 2012-11-6 10:49 static/image/common/back.gif
謝謝,我試過Mezzo 1,屬快收快放果隻,好啱AV用,我自己覺得聽歌耐左高音有d拮耳仔,唔係好噤聽。 ...

會不會amp搭配關係,小弟mezzo 2 推出來都高音細緻,中音,低音實,寫實的聲底,不會不耐聽呀,不過係用前後級100瓦伺候,本想試聽685,店家直接說那聲音那麼粗{:6_223:} .........前幾天的事而已,也有可能685適合c兄,喜歡就行{:6_218:}

peterwong777 發表於 2012-11-6 14:03

sam12345 發表於 2012-11-6 12:51 static/image/common/back.gif
有冇試下JBL,ATC,AE,意力,PMC都唔錯嫁

JBL 正果D都好大隻下,4312MINI唔知邊度有,Pmc 最平果隻都$9xxx,又要配大力AMP,AE試過係唔錯,係欠D包圍感。

ELAC冇試過,有冇好介紹?

peterwong777 發表於 2012-11-6 14:08

alan2000 發表於 2012-11-6 13:13 static/image/common/back.gif
會不會amp搭配關係,小弟mezzo 2 推出來都高音細緻,中音,低音實,寫實的聲底,不會不耐聽呀,不過係用 ...

Mezzo 2我冇試過,可能會正D,我當時試1果時係用CREEK去推。

KENXYZ 發表於 2012-11-6 14:32

peterwong777 發表於 2012-11-6 14:03 static/image/common/back.gif
JBL 正果D都好大隻下,4312MINI唔知邊度有,Pmc 最平果隻都$9xxx,又要配大力AMP,AE試過係唔錯,係欠D包 ...

如果吾係家居
大音箱大口徑好呀
低頻都吾會收得快
D聲覺得太快
可以用綠材平衡
頁: [1]
查看完整版本: B&W 抉擇中...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。