robertnike 發表於 2012-11-5 21:28

AV amp. + Int. amp 聽歌一問

小弟打算買多部 int. amp + cdp 實行影音半分家{:1_258:} ,經呢度既師兄指教後...

1. 如聽歌時用 cdp 經 RCA/XLR 去 int. amp 由前置兩聲度出聲......呢part我明{:1_259:}
2. 睇戲時用 bdp + AV amp. pre-out 前置 去 int. amp (av bypass - 當後級用)......呢part我都明{:1_259:}

現有一個問題, 好多師兄話聽歌梗係最好用 int. amp 啦, 咁我最近買左隻 "譚詠麟x杜麗莎 time after time" BD, 見到其中一條audio track係 uncompress PCM 2.0 (其實我見好多演唱會BD都有呢D PCM 2.0既audio track) , 咁我有無一種接駁方法係用bdp + int. amp (唔用av bypass, 唔當後級用)由前置兩聲度出聲(發揮番佢int. amp既聽歌功能) ???{:1_347:}

szetojason 發表於 2012-11-5 21:41

bdp 經 RCA/XLR 去 int. amp

robertnike 發表於 2012-11-5 21:44

szetojason 發表於 2012-11-5 21:41 static/image/common/back.gif
bdp 經 RCA/XLR 去 int. amp

先多謝師兄解笞, 咁畫面方面呢, 照樣經hdmi去av amp.出畫面?{:1_332:}

yuppi 發表於 2012-11-5 21:44

要bd player 有兩個 hdmi, 其中一個直接駁電視。

yuppi 發表於 2012-11-5 21:46

係咪諗住索K?{:6_238:}

robertnike 發表於 2012-11-5 21:46

yuppi 發表於 2012-11-5 21:44 static/image/common/back.gif
要bd player 有兩個 hdmi, 其中一個直接駁電視。

yuppi hing, 即係要bd player 有兩個 hdmi, 其中一個直接駁電視 + bdp 經 RCA/XLR 去 int. amp 咁就得???

robertnike 發表於 2012-11-5 21:49

yuppi 發表於 2012-11-5 21:46 static/image/common/back.gif
係咪諗住索K?

想呀{:1_254:} ......如果我呢個post問既問題係可行既話{:1_332:}

yuppi 發表於 2012-11-5 21:49

robertnike 發表於 2012-11-5 21:46 static/image/common/back.gif
yuppi hing, 即係要bd player 有兩個 hdmi, 其中一個直接駁電視 + bdp 經 RCA/XLR 去 int. amp 咁就得??? ...

係呀, 呢個 hdmi 要set video only

robertnike 發表於 2012-11-5 21:50

yuppi 發表於 2012-11-5 21:49 static/image/common/back.gif
係呀, 呢個 hdmi 要set video only

多謝yuppi hing, 不過其實咁接駁法會唔會好聲D呢? {:1_332:}

yuppi 發表於 2012-11-5 21:51

robertnike 發表於 2012-11-5 21:49 static/image/common/back.gif
想呀 ......如果我呢個post問既問題係可行既話

如果方便既話,我都想見識下k + m2既威力。{:6_192:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: AV amp. + Int. amp 聽歌一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。