76joe 發表於 2012-11-6 00:38

小仲 發表於 2012-11-6 00:06 static/image/common/back.gif
俾多少少,推介one

真係好方便

Ching! 請問One 是咩牌子?

YYSKY 發表於 2012-11-6 00:57

換部P記LX85,86就有齊你想要的,仲要係用RF放係枱面噤又得,係房噤又得,
順便問各師兄,其他牌子Amp有冇這個功能呢?

Frisby75 發表於 2012-11-6 01:39

76joe 發表於 2012-11-6 00:38 static/image/common/back.gif
Ching! 請問One 是咩牌子?

One 是 Logitech Harmony其中一個比較早的形號

900, 300, 200 及最新的 touch 是比較新的形號

大致上 One 同 900 一樣, 但 900 是更新的形號。主要分別是有 RGYB (Red, Green, Yellow, Blue)制及可以經 radio frequency 遙控

900 有 RF 功能, 可以無須直接 line-of-sight 或接收不佳的情況下可以遙控 (例如 AV 櫃有門及關上)

One 沒有 RGYB 制及只有 infra red 遙控。 但仍有市場, 因為平價一點, 反應比較快, 及耗電量低一點

但若認為 RGYB 制 (或RF 功能) 重要, 應選擇 900 而不是 One

{:6_238:}

小仲 發表於 2012-11-6 07:23

Frisby75 發表於 2012-11-6 01:39 static/image/common/back.gif
One 是 Logitech Harmony其中一個比較早的形號

900, 300, 200 及最新的 touch 是比較新的形號

而家one個賣點就係平D{:6_182:}

夠用又唔錯

tontontony 發表於 2012-11-6 14:53

咁有冇ching知道 新款 touch 又得唔得呢? 比起 900 少左咩功能? 好似好正!!

Frisby75 發表於 2012-11-6 15:25

tontontony 發表於 2012-11-6 14:53 static/image/common/back.gif
咁有冇ching知道 新款 touch 又得唔得呢? 比起 900 少左咩功能? 好似好正!!

個人不喜歡 touch, 因為冇數字 hard key.

睇 Magic TV 可以用數字 hard key 飛廣告, 一般用 "5" 字 (5 分钟有新聞簡報時段), 及 "3" 字 (3 分钟其他時段)

touch 看似 One/900 的平價版

{:6_184:}

tontontony 發表於 2012-11-6 16:23

Frisby75 發表於 2012-11-6 15:25 static/image/common/back.gif
個人不喜歡 touch, 因為冇數字 hard key.

睇 Magic TV 可以用數字 hard key 飛廣告, 一般用 "5" 字 (5...

ching~~
但 touch 唔係可以將 screen 變做 0~9 既 key咩?

Frisby75 發表於 2012-11-6 17:56

tontontony 發表於 2012-11-6 16:23 static/image/common/back.gif
ching~~
但 touch 唔係可以將 screen 變做 0~9 既 key咩?

轉touch screen (至少可能要按多一兩個制) 應該唔夠 hard key 方便, 尤其是要飛廣告

無線黃金時間一小時至少 17/18 分钟廣告, 個 "5" 字 同 "3" 字每日要按至少十多二十次

如果用 touch 就可能至少多十多二十次, 一年數落至少多幾千次{:6_188:}

tontontony 發表於 2012-11-6 18:35

Frisby75 發表於 2012-11-6 17:56 static/image/common/back.gif
轉touch screen (至少可能要按多一兩個制) 應該唔夠 hard key 方便, 尤其是要飛廣告

無線黃金時間一小時 ...

明白!唔該曬ching

76joe 發表於 2012-11-7 02:14

Thanks ching ! 好清楚
頁: 1 [2]
查看完整版本: 萬能學習遙控器

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。