kenchu6 發表於 2012-11-5 21:07

好似好堅,有無人幫襯過,佢地都有做隔聲工程

http://www.musicstationhk.com/ch/acoustic.aspx

隔音吸音物料
http://www.avbuzz.com/audio-video/200708/musicstation/index.htm

在香港高級視聽展內,位於Hall 5 其中一個名叫Music Station的展區,展示他們公司的隔音物料。

負責人很聰明,利用隔音物料,做了一個圖中類似夾萬的箱。

mg31 發表於 2012-11-8 00:55

YYSKY 發表於 2012-11-4 22:46 static/image/common/back.gif
我所知寫字樓隔音牆就係前後石膏板中間夾玻璃棉,咁隔離房係聽不到聲音啦,
做門應該係木框架加中間玻璃 ...

{:6_157:}

ccf159 發表於 2012-11-30 14:39

但個問題 你係住緊公屋 定 係 私人樓? 因為公屋個度木門 係唔可以改的 連顏色都好似唔俾改 加上單位門對門 所以好多時 對面或者旁邊有聲 都好容易係自己單位聽到 如果係公屋的話 最多加多塊隔音板係門後 再加入隔音綿 / 膠條先可以有作用 自己裝都好容易 我估計一千蚊以內 如果私人樓 其實本身收樓時 個度門通常都已經有非常好既隔音能力 同埋比較重身 只要係大門既接觸點 加 膠條就可以 呢度一百蚊之內都得 以上只係我既經驗 希望幫到你

keke323 發表於 2012-11-30 21:33

我都想知 3M 果d 唔知有無效 {:6_175:}

kenchu6 發表於 2012-12-4 23:39

3M 果d 唔知有效....but little-3~5db

vincenttom 發表於 2013-2-5 20:58

隔音膠條 已用了非常實用廳電視完全聽唔到聲 以前未用3m隔音膠條廳的電視好清楚聽到, 用左完全聽唔到好好訓,

聲明我房門是空心雙層的   幾隔聲家
頁: 1 [2]
查看完整版本: 大門裝隔聲門大幾$ ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。