avlam 發表於 2012-10-26 01:44

wood 發表於 2012-10-26 01:40 static/image/common/back.gif
本身諗住買 floorstanding , 去到KEF showroom 試聽下,
點知靚仔哥哥好好人咁俾埋 LS50 我聽.
雖然我新 ...

LS50 同 Q700 都唔同級數!

cityrainn 發表於 2012-10-26 01:48

因板主想50/50(睇/聽),所以咪多人支持Ls50。{:1_351:}

yuppi 發表於 2012-10-26 03:34

wood 發表於 2012-10-26 01:42 static/image/common/back.gif
估唔到咁一面倒支持 LS50

我想問 Q700 同 LS50 各有問長短處?

一架係 BUS, 一架係 BENZ,根本吾同用途, ......你可以話 BENZ 快過 BUS, 但我又可以話 BUS 運載人多D....

自己諗清楚要D咩先啦, 吾好人話咩就買咩, 始終你先至係用家...

chufelix 發表於 2012-10-26 10:00

如果地方好大,看戲要低音量多,又不想花太多錢,Q700,
如果聽歌繼續想沉淪毒害,LS50(慢慢進入換Amp,CD,線材的道路上,先要加對靚Stand)
如果地方又大又要聽歌好又一定要座地,考慮R系座地。(不過其實有好多其他牌子選擇)

KEF showroom都鬼咁大,對LS50都handle得好好。
老實講,支持Q700的人不會多啦。

good88690 發表於 2012-10-26 12:11

ching 50/50 的話, 的確好難選.

如果聽歌, 就LS50, 我都在SHOWROOM聽過, 唔錯的, 但睇戲就未必能給您壓迫感.
相返, Q700用黎聽歌, 又唔及LS50細膩, 但睇碟就夠臨場.

如果CHING一定要二選一, 我會先買LS50, 如果玩一排, 都係覺得睇碟唔夠聲, 咁就分家再加傑士........... {:1_262:}

siuping 發表於 2012-10-26 13:01

樓主剩係比價錢,要認識兩隻喇叭係唔同級數,唔同用途先。地方唔大既話書架喇叭既空間感係一種優點,而LS 50 幾全面,AV 或聽歌都兩相宜{:6_142:}

chufelix 發表於 2012-10-26 15:50

R500 可能系比較相近比較。或是以廳產的XQ30.
我自己都考慮中。。。。。

kenmok 發表於 2012-10-27 19:54

要來聽歌的話,LS 50 sure KO Q700 wor...
除非你想玩座地又budget有限...

gikifk 發表於 2012-10-27 23:02

有地方就買晒兩對喇

kenmok 發表於 2012-10-28 01:24

gikifk 發表於 2012-10-27 23:02 static/image/common/back.gif
有地方就買晒兩對喇

{:6_193:}
頁: 1 [2]
查看完整版本: 新手// 前罝喇叭 LS50 / Q700

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。