kitempire 發表於 2012-10-24 09:41

Q100 後面有4個插位唔識插

小弟於數月前一不留神瀏覽了POST76的網站, 便身中蛔毒, 每日唔睇就硬係唔安樂, 個零月後小登科搬新居, 便膽粗粗初入AV 門口,
入手Q100, Q200C, Pioneer 922, mirage OMD5, sunfire HRS 8, 往後一定好多問題請教各CHING,
{:6_136:}
岩岩擒日插緊線Q100遇有個問題, 佢後面有四個插位,
1. 我只係普通AMP 玩5.1, 咁我應該插上面定下面呢?

2. 另外我SET 機用pioneer個MCACC, 佢成日話我兩個SPEAKER 正負調轉,{:6_132:}但但但係我明明插岩哂, 紅插紅, 黑插黑, 佢係都話我wiring+ - 調轉左, 雖然條SPEAKER 線係自制蕉頭, 但係無奶油有影響丫, 係都要我特登紅黑調轉插佢先話OK, 會唔會係佢個MCACC SHORT SHORT 地定咩呢?

請各位CHING 指教.{:6_162:}

good88690 發表於 2012-10-24 09:49

您插晒下面兩組黑紅, 擰實中間粒jumper, 試下先; 再唔係, 下組插黑, 上組插紅試下, 睇下會唔會覺得好聲d.

另外, +/- 調轉, 睇下ching會唔會駁喇叭線既時候, 一邊頭駁了紅色, 另一邊駁了黑色? 所以插的時候, 會話您反相.........

kitempire 發表於 2012-10-24 10:13

good88690 發表於 2012-10-24 09:49 static/image/common/back.gif
您插晒下面兩組黑紅, 擰實中間粒jumper, 試下先; 再唔係, 下組插黑, 上組插紅試下, 睇下會唔會覺得好聲d.

...

唔該CHING,

咁我做轉插呢個STEP, 洗唔洗每次抽插都要熄機呀? 定係可以插住碟, 一邊抽插試聲?

應該唔係呢個問題, 因為我自制SPEAK 線既時候分得好清兩條線...唉..{:6_140:}

咁如果係咁反相會唔會攪到衰聲呀?

billymud 發表於 2012-10-24 10:22

kitempire 發表於 2012-10-24 10:13 static/image/common/back.gif
唔該CHING,

咁我做轉插呢個STEP, 洗唔洗每次抽插都要熄機呀? 定係可以插住碟, 一邊抽插試聲?

做轉插呢個STEP, must 每次抽插都要熄機呀 !!

good88690 發表於 2012-10-24 10:28

kitempire 發表於 2012-10-24 10:13 static/image/common/back.gif
唔該CHING,

熄左先好d, 如果唔熄, 好易 "卜" 一聲, 傷害到您心愛既喇叭.

如果ching冇插錯, 又冇set錯既話, 好小會這樣...................................
有冇多d詳細資料及圖片提供? 例如您插好後的amp背, specker背圖片, 及amp話您出錯的電視畫面.

kenmok 發表於 2012-10-24 17:59

唔該CHING,

千祈唔好懶!如果唔係KEF好快又可以多謝你...

jason1969 發表於 2012-10-25 08:49

熄左先,在double check AV AMP speaker cable 蕉插要肯定黑紅Front L/R, 如果 speaker cable係2-->2你就要扭緊Jumper
頁: [1]
查看完整版本: Q100 後面有4個插位唔識插

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。