sampson 發表於 2012-10-22 23:50

請問大家睇電視時用2.1 定5.1

例如睇高清翡翠台,用5.1時只有中置有人聲,會有D唔清晰,但轉去2.1時5個speakers 都出人聲,真係清晰好多,同大聲D,聽得好舒服

重有個問題想問大家,我家重用緊dvd機而且係色差線輸入tv,發覺中置人聲好唔清,同睇tvb一樣,唔知點形容,好似隔左層野咁,個speaker網都移走左,中置已校左+8db,個中置係mordauntshort carnival,其實係色差線,speaker 定係個dvd機問題?

唔該哂,小弟最近一星期先購入套speaker,下月升級bluray

qw3419 發表於 2012-10-23 00:48

師兄,照計就應該5.1出人聲好過2.1嘅;不過而家高清翡翠台已經冇咗5.1,得番2.1咋。
另外,色差線係VIDEO,對人聲應該冇太大關係嘅。你可以check-check speaker 定係個dvd機有問題喇。

sampson 發表於 2012-10-23 01:02

咁師兄,2.1大聲過5.1 係咪正常,會唔會關擴音機setup 問題,

重有我發覺我電視都可以一齊出聲,個人聲會好左,但真係好予盾,買左套speaker 重要電視幫手

sampson 發表於 2012-10-23 01:10

qw3419 發表於 2012-10-23 00:48 static/image/common/back.gif
師兄,照計就應該5.1出人聲好過2.1嘅;不過而家高清翡翠台已經冇咗5.1,得番2.1咋。
另外,色差線係VIDEO, ...

但我睇電視時用5.1有背景聲,但好多節目同即使電影都唔經常做環繞聲,所以5.1後置經常無用武之地

賣speaker 比我個salesman話5.1細聲係音源問題,用dts會大聲同清D,但我抱懷疑態度

新手勿插

Frisby75 發表於 2012-10-23 01:32

明珠台下星期(十月二十八號)起開始高清廣播, 即係話 bandwidth 可能用得八八九九

咁 5.1 可能短期內唔會發生??

{:6_141:}

qw3419 發表於 2012-10-23 01:41

sampson 發表於 2012-10-23 01:10 static/image/common/back.gif
但我睇電視時用5.1有背景聲,但好多節目同即使電影都唔經常做環繞聲,所以5.1後置經常無用武之地

賣speake ...

5.1環繞聲可以由你個AMP模擬出來,電影同電視都一樣模擬到。

一般離講,DTS係會清啲,不過唔係必然,好睇隻碟條sound track做成點。
頁: [1]
查看完整版本: 請問大家睇電視時用2.1 定5.1

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。