hachieight 發表於 2012-10-20 23:37

[求助] 新機新手求指引

各位Ching, 小弟剛購置了人生第一套影音, 但聲音效果感覺好像比我老豆家20年前的古董影音設備還要差。希望各位Ching過D經驗和俾D意我, 我套影音問題出於那裏? {:1_347:}

小弟的各項設備如下:

Amplifier : Onkyo TR-5009
Bluray    : Pioneer BDP LX-55
Sub      : Velodyne MicroVee
Front      : QEF 500 x 2
Center    : KEF 600c
Surround: KEF 300 x 2
HDMI Cable : AudioQuest
Speaker Cable : 12AWG Speaker Cable

我老豆D古董如下:

Amplifier : Denon AVR-2808
Bluray    : Song BDP-S500
Sub      :冇
Front      : JBL 4312 ( 廿幾年前買落 ) x 2
Center    : JBL 4311B ( 廿幾年前買落 )
Surround: JBL Control 5 ( 廿幾年前買落 )
HDMI Cable : 雜嘜
Speaker Cable : 普通紅黑缐

當我駁好所有缐後, 立即開機走一次六方位嘅Audyssey。儲存好所有設定後, 立即開BluRay用Avatar Extended Collector Edition作測試。坐上預設的皇帝位, 跳入尾断的戰爭場面。買5009時記得每條Channel最大輸出约150W如喇叭係 8 Ohms, 心想把聲音調至+55db (61%, 最大是+90db) 應已足夠。 誰不知效果柔弱, 對白不大清晰, 最後需調至+70db (78%) 才算可以。記得一个月前在老豆家播放此片時, Denon 2808 最大輸出才110W, 但把音量調至-15db (65%, Denon 2808 的音量大小是從 -80db 到 +20db), 雖沒有十仔, 但聲音的震撼度和平衡度比現在我那音響設備有過之而無不及。

請問各位Ching, 我有甚麼地方有可能出錯才引致這樣的效果? 我家的房間尺寸 3.0m x 5.5M.

我記得有幾个Post話 Onkyo TR-818 已足夠推Q500, 所以我才選 5009 來預備未來的升級, 誰不知....唉!

如有任何資料(如Amp/BluRay Player/Sub 的設定) 或可改善小弟的影院效果, 請務必提點一下小弟。無盡感激各位Ching ! 静候你們的佳音。

最後想多問一句, 我現時那套Amp & 前置喇叭, 有冇需要做Bi-Wire呢? 方別有多大? 我見一般Bi-Wire係用 Amp 個A+B, 但今日响Onkyo 嗰 Official site 度見條友教點用5009 set Bi-Wire時又攪咗个Bi-Amp Mode 出嚟。有冇人可以順便解釋吓呢?
http://www.uk.onkyo.com/en/videos/speaker-connection-bi-wire-bi-amp-59733.html

謝謝

lawzelda 發表於 2012-10-20 23:57

唔係呱,你套野已经好好,同我差不多,setting 問題
要家訪了

成成 發表於 2012-10-20 23:57

c兄係咪用mic setting,如果係可以再調較,一般都唔準,入去amp menu speaker setting吧,一般7.1個setting都係+大幾級,雖然無免費午餐,加大咗輸出個音量總數會下降,但動態會大幅加強,所以一般都加大幾級嚟玩
同埋你啲喇叭咁大件頭,set 80週都可以,啲喇叭一定可以去到80週,80再落就十仔搞吧
較完再慢慢調較自己喜好聲音吧

rt80 發表於 2012-10-20 23:58

你老豆套機都唔算好古董
JBL睇戲好過KEF也正常
況且你新機新線
要煲耐少少至有效果
試下買個音壓計
開test tone將中置set 0作reference
然後將其餘4隻喇叭set同一db
應可加強動態

hachieight 發表於 2012-10-21 00:34

我嘅 Onkyo 5009 Speaker Setting after running Audyssey.
十仔嘅音量set咗係當時走Audyssey需求microphone錄得嘅75db, Crossover Freq 就 Set 咗 80Hz. Run 完咗Audyssey冇再轉过。

Speaker Configuration :
Subwoofer 1ch
Front 70Hz
Center 80Hz (THX )
Surround 40Hz
Front High None
Surround Back None
LFE 80Hz
Subwoofer Phase 0 degree

Speaker Level Calibration :
Left -4.5db
Center -3.5db
Right -6.0db
Surround Right -5.5db
Surround Left -4.5db
Subwoofer 1 +3.0db

THX Audio Setup

THX ultra2/Select2 Subwoofer No
Loudness Plus Off
Preserve THX Setting Yes

呢D數據對你哋嚟講合唔合邏輯?

古晶 發表於 2012-10-21 01:33

師兄你幾大地方?
用幾多寸10仔呀?
不過jbl真係好野黎既

小仲 發表於 2012-10-21 01:47

既然捨得買5009,幾舊水買個音壓計同laser度尺set好佢~{:6_183:}

另外surround crossover 40Hz?

可以set返高D喎

我套野岩岩每樣都低你一個level,KEF睇戲唔覺得好失禮

慢慢set返好就得,by the way所謂老爺機除左冇新格式高清音效,唔會差過新機/喇叭

YYSKY 發表於 2012-10-21 05:29

新嘢開聲一定衰聲係好常見,慢慢調較你就發覺佢啲內在美啦,最重要auto setup相位同time delay,P記有,你這個唔知?

sam12345 發表於 2012-10-21 08:51

http://post76.hk/forum.php?mod=forumdisplay&fid=36
參考下

hachieight 發表於 2012-10-21 14:06

多謝Ching各種宝貴意見.

To 古晶 : 我間房約10尺x18尺。十仔 6.5吋
To 小仲 : 音壓計同laser度尺邊度有得賣, 有冇話邊隻牌裨子好? 正常Surround Crossover 應Set 幾多?
To sam12345 : 獲益良多, 係時候買嘛個三腳架set個microphone.

你哋一般睇戲行DTS HD-MA 開幾大聲?

个人始终最後認為喺喇叭問題, KEF Q500 同 JBL 4312 真係好似差咗一截, Ching 點睇? JBL 4312 Spec :
http://uk.jbl.com/jbl-product-detail-uk/jbl-studio-monitor-4312-e.html

最後想多問一次, 我現時那套Amp & 前置喇叭, 有冇需要做Bi-Wire呢? 方別有多大? 我見一般Bi-Wire係用 Amp 個A+B, 但今日响Onkyo 嗰 Official site 度見條友教點用5009 set Bi-Wire時又攪咗个Bi-Amp Mode 出嚟。有冇人可以順便解釋吓呢?
http://www.uk.onkyo.com/en/videos/speaker-connection-bi-wire-bi-amp-59733.html

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: [求助] 新機新手求指引

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。