liwc_michael 發表於 2012-10-18 13:43

N線有電

剛搬到新屋正想把現有英式牆插接回美式, 打開個英式舊插用他筆發現N線(克色)有電, 師傅話上手拉線問題, 請問是否將2條線(N & L)換轉就可以?
Many thanks!
Michael

billymud 發表於 2012-10-18 14:11

師兄,既然發現非標安裝,亂曬大籠,係時候全屋插蘇位澈底做 polarity cheek(L,N 相位)。
逐位check, 有問題的將2條線(N & L)換轉就可以了。

KING 發表於 2012-10-18 16:02

唉!又係d 裝修佬既傑作"回頭青",如果唔熟電路既,執佢d手尾分分鐘死人呀!{:6_192:}
師兄你自己唔好再攪啦,搵間有"註冊電業承辦商"既電氣鋪去同你檢查全屋牆蘇線路,跟進返岩例去啦!{:6_194:}

KING 發表於 2012-10-18 16:14

billymud 發表於 2012-10-18 14:11 static/image/common/back.gif
師兄,既然發現非標安裝,亂曬大籠,係時候全屋插蘇位澈底做 polarity cheek(L,N 相位)。
逐位check, 有 ...

條N線有電,唔係左掉右掉咁簡單呀啦!
有可能係迴路上問題,即係有牆蘇偷位借氣出來加位唔定,又有可能係燈度攞電去做牆蘇,
邊度就手就邊度攞電果隻,呢d裝修佬慣性手法黎,
總之就係"偷呃拐騙"及"千方百計"咁去做出來啦!{:6_194:}

liwc_michael 發表於 2012-10-18 16:50

咁揾師傅都無用, 要大修真係無可能........成套機返相無得救

liwc_michael 發表於 2012-10-18 16:55

記得師傅裝燈時發現N和L線掉轉咗! 我想King師兄講得對, 唔知有無其他方法呢?

KING 發表於 2012-10-18 17:00

liwc_michael 發表於 2012-10-18 16:55 static/image/common/back.gif
記得師傅裝燈時發現N和L線掉轉咗! 我想King師兄講得對, 唔知有無其他方法呢? ...

連燈都係掉轉既,又比我把"烏鴉口"講中啦,
師兄!安全行第一拿拿林搵個電工上黎跟哂全屋線路去,
呢d錢冇得慳呀啦!

KING 發表於 2012-10-18 17:05

liwc_michael 發表於 2012-10-18 16:50 static/image/common/back.gif
咁揾師傅都無用, 要大修真係無可能........成套機返相無得救

咁跟線又唔駛成屋大修既,至多係拉過幾組線啫!
最怕係穿唔返舊喉,要行明就大鑊 d !

galleryng 發表於 2012-10-18 17:36

要將所有牆蘇同燈位、掣開晒續係"他"

StoneAge 發表於 2012-10-18 17:53

搵個持牌電工師傅跟跟d線好喔{:6_183:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: N線有電

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。