hachieight 發表於 2012-10-18 12:47

Xtreamer Prodigy 2012 款買唔買得過?

各位Ching你哋好,小弟第一次Post, 多多包函。小弟剛剛不幸地中招買咗海美廸嘅Q5作播放BDMV嘅用途 (詳請請閱讀 http://bbs.himedia-tech.cn/forum.php?mod=viewthread&tid=59259&pid=168736&page=1&extra=page%3D1#pid168736 )。現正考慮再買一台另一牌嘅3D高清播放器, 小弟曾用第一代Xtreamer嘅Sidewinder, 播放各種格式絕冇問題但不幸死機。在網上看見Xtreamer己出了很多型號, 想請問一下有冇人用過或有冇人聽過任何有關Xtreamer Prodigy Silver 2012 款的好壞或有冇人有好介紹?

謝謝, 衷心等待你們的回覆。還有Xtreamer的網址是http://www.xtreamer.net/

myblue 發表於 2012-10-18 17:04

Xtreamer整體定位有問題,當初prodigy出時,佢想做到HTPC咁上下,有埋好似PC嘅feature, 個UI故然正,但個價就頗高,相比之下,android box突起奇兵,兼萬七咁多款,仲要做到超平。講到畫質同音效,又未去到同價位咁上下嘅dune smart, 你話點搞?

hachieight 發表於 2012-10-18 19:04

啱啱去找一找Dune Smart 系列的Player. 發覺最便宜的那部(Dune HD Smart H1 media player)亦要USD $319.95, 而且不支援3D。相比下Xtreamer Prodigy Silver 只售USD $223。講到畫質同音效, Prodigy 真的那麼不濟麼?

myblue 發表於 2012-10-18 19:30

我買個部D1,三個多月前買入, 1700港$. SSP價(唔係鬼佬價), 另外隻眼絕對可以分辯到邊個正.

hachieight 發表於 2012-10-18 19:51

咁Ching有冇一隻有3D function嘅player可介紹我呢? 最好有USB 3.0 support 就最好. 最後想多問一下, D1 support Rmvb file 嗎?

myblue 發表於 2012-10-18 19:59

hachieight 發表於 2012-10-18 19:51 static/image/common/back.gif
咁Ching有冇一隻有3D function嘅player可介紹我呢? 最好有USB 3.0 support 就最好. 最後想多問一下, D1 sup ...

我都睇緊, 最近呢部450 或103,不過未必有齊你所需(eg, USB3),質數就應該有好大改善.

另外,sigma 86xx唔支援RMVB.

ming 發表於 2012-10-18 20:22

450支援RMVB 不過無USB3.0

hachieight 發表於 2012-10-18 20:31

你們講的450是指 Pioneer 450 嗎? 希望不是啦, 因我兩禮拜前才入手Lx55

ming 發表於 2012-10-18 20:39

hachieight 發表於 2012-10-18 20:31 static/image/common/back.gif
你們講的450是指 Pioneer 450 嗎? 希望不是啦, 因我兩禮拜前才入手Lx55

就係 PIONEER 450
ALSO 支援3D.ISO

hachieight 發表於 2012-10-18 20:52

知唔知Lx55做唔做到播BDMV File? 如可以的話應點做? 請指教
頁: [1] 2
查看完整版本: Xtreamer Prodigy 2012 款買唔買得過?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。